Foto van vroeger: Prior van Milstraat

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Op deze foto herkennen we links de toenmalige villa van de familie Schoenmakers en rechts de villa van de familie De Groot met daarachter het voormalige hotel Wijsbek van Louwers.

Er wordt gezegd dat de moeder en het kind in de kinderwagen bekend zijn, maar dat kan ik niet bevestigen. Sinds 1950 kennen we deze straat officieel als de Prior van Milstraat. Vóór die tijd was dit een straat die op ansichtkaarten namen kreeg als Stationsweg, Schafstraat en zelfs eenmalig de Spoorstraat, zoals blijkt uit deze prent van pakweg 90 jaren geleden. Verwarring alom dus in die tijd, maar dat was logisch omdat er geen officiële straatnamen bestonden in Uden.

De Schafstraat is daar een bijzonder goed voorbeeld van. Was dit de huidige Markt? Nee, want zoals gezegd werd ook het deel van de huidige Prior van Milstraat vanaf de Markt tot aan de huidige professor Pulsersstraat vaak aangemerkt als de Schafstraat. Bij het vaststellen van de nieuwe adressen in 1950 kreeg het raadhuis als adres Marktveld 1.

De panden rondom het marktveld kregen drie verschillende benamingen. Het stuk van de Marktstraat tot aan de Kastanjeweg werd officieel de Schafstraat. De overzijde werd de Koningin Wilhelminastraat en panden tussen de hoek met de Marktstraat tot aan de huidige Julianastraat werd de Koningin Julianstraat. Later heeft men dit veranderd, zodat alle zijden van het marktveld officieel Markt als straatnaam kregen. Dat hiermee de historische naam Schafstraat voorgoed is verdwenen is achteraf gezien wel jammer. Deze naam was ontstaan door de vele Duitse handelaren die de Udense schapenmarkten bezochten. Van de andere kant is hiermee ook de verwarring weggehaald dat het niet de Schaftstraat was.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten