Foto van vroeger: Burgemeester Buskensstraat

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Het is bijna niet voor te stellen dat dit tot in de vijftiger jaren zo’n beetje de rand van de dorpskern was. Dit is de hoek van de Pastoor Spieringsstraat en de Burgemeester Buskensstraat in 1969. De bebouwing op deze foto is inmiddels vrijwel geheel verdwenen. 

De oplettende kijker ziet net naast de grote boom in de verre achtergrond de toren van de Pius X-kerk. Het enige andere herkenningspunt is de grote boom op de voorgrond die nog steeds op dezelfde hoek staat, nu voor de bioscoop Take Ten. Als ik me niet vergis is de boom bij de reconstructie van de Pastoor Spieringsstraat enkele meters verplaatst richting de overdekte sporthal De Deel, waar nu de Action is gevestigd.

De huidige Burgemeester Buskensstraat stond tot 1950 bekend als ‘t Veld. Dit was een buurt met vooral eenvoudige arbeiderswoningen. Het rijtje woningen tussen de huizen op deze foto was eerder al gesloopt en eind 1970 moest ook het huis op de voorgrond plaatsmaken, waarna de wegenstructuur werd aangepast. De Hertogstraat, die links van dit huis richting de Leeuweriksweg liep, kwam te vervallen. In die tijd sloot de Burgemeester Buskensstraat nog aan op de Professor Pulsersstraat. Bij de realisatie van de overdekte sporthal en het overdekte zwembad De Wel is deze verbinding verbroken. Jammer dat we nog steeds geen feestjes mogen organiseren, want dergelijke onderwerpen zijn voer voor heftige discussies onder de oudere Udenaren.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten