Foto van vroeger: veilinggebouw

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Het is een drukte van belang bij de fruitveiling van de N.C.B (de Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond). De boeren en bezitters van de vele boomgaarden met vooral kersen, reden met hun karren met te veilen producten in de oogsttijd af en aan. De veiling is ontstaan in 1903 om te zorgen de dat de boeren een goede opbrengst voor hun kersen e.d. kregen.

Het houten gebouw is in 1953 vervangen door een stenen veilinggebouw. Uden was samen met Mierlo vele jaar topleverancier van kersen. De zogenaamde Udense zwarte was wijd en zijd uitstekend bekend. In de zestiger jaren ging het snel achteruit en verdween de veiling uit Uden. Het gebouw bleef nog geruime tijd dienst doen voor de doorvoer van de aangevoerde producten naar andere veilingen, zoals Veldhoven. Het gebouw werd uiteindelijk verkocht aan de gemeente en in 1994 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe woonwijk. Wie kan zich de wegenstructuur in de omgeving van de Veilingstraat nog voor de geest halen? Het is bijna niet meer voor te stellen dat de Julianastraat rechtstreeks aansloot op de Parallelweg.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers.

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Meer berichten