Foto van vroeger: Iduna

  •   keer gelezen   Historie

Op 17 april 1947 opent de firma Iduna van de heer Leon Trompetter uit Amsterdam een filiaal te Uden. Aanvankelijk stelt het nog niet veel voor. In een schoolgebouw aan de Kerkstraat start een opleiding voor acht meisjes om modinette te worden bij Iduna.

Er blijkt echter veel animo voor onder de Udense meisjes en in december 1948 volgt een besluit om nieuwbouw te gaan plegen. In het najaar van 1951 verhuist men naar het nieuwe atelier op het industrieterrein aan de Volkelseweg onder de naam Iduna Corset industrie N.V. Vanaf de jaren vijftig wordt de merknaam Pastunette gevoerd. De zaken gaan blijkbaar goed want er worden meerdere ateliers geopend, waaronder in 1955 te Grave.

In de jaren zestig begint Iduna met de opleiding van modinettes op de eigen Vakopleiding voor de Confectie-industrie. Naast de fabriek verrijst daarvoor een pension.

Begin jaren zeventig begint men met de productie van badkleding met de merknaam Nickey Nobel. In die periode gaat Iduna er echter toe over diverse ateliers te sluiten en de productie over te brengen naar Tunesië, dan nog een lagelonenland.

In 1996 neemt Iduna het tricotagebedrijf Koala over en wordt het grootste onderkledingbedrijf van de Benelux. In 1999 vond opnieuw een ingrijpende wijziging plaats: de fusie van Iduna N.V. met het Twentse Van Heek-Tweka NV. Iduna werd omgezet in een besloten vennootschap. De nieuwe combinatie was voornamelijk actief met het ontwerpen, produceren en distribueren van badkleding, lingerie en ondermode. Bekende merknamen die gevoerd werden, waren: Pastunette, Rebelle, Mexx, ten Cate en Tweka. Men beschikte over een eigen confectie-atelier in Tunesië en was actief in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Rond de eeuwwisseling bleek men echter niet op te kunnen boksen tegen de internationale concurrentie. In het voorjaar van 2003 wordt Iduna failliet verklaard en de filialen, o.m. te Uden, worden gesloten.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Meer berichten