Foto van vroeger: de kermis in vroegere tijden

  •   keer gelezen   Historie

In de tijd van onze voorouders was de kermis in het dorp een van de uitgelezen momenten tijdens het jaar voor de vrijgezelle jongens en meisjes om de liefde van hun leven te vinden. De meisjes bleven vooral in het eigen dorp, maar de jongens trokken te voet of op de fiets ook naar de kermissen in de dorpen in de omgeving van hun woonplaats.

Kijk er de berichten in de huidige kranten waar het gaat over 50- en 60-jarige huwelijken maar op na. Men vond elkaar destijds vooral in de eigen buurt of tijdens de dansles of op de kermis. De attracties op de kermissen uit de oude doos stelden niet veel voor, maar dat was voor de jeugdige bezoekers waarschijnlijk ook niet het belangrijkste. Het treffen van de jongen of het meisje waar je oud mee wilde worden, dat was vooral belangrijk! Het was immers nog in de tijd dat een echtscheiding eerder uitzondering dan regel was.

Terug van de spreekwoordelijke goede oude tijd naar 2021. Na de corona crisis zijn veel mensen weer toe aan een beetje meer verzet. De Újese kermis zal dit jaar weer doorgaan; al is het wel in een sterk aangepaste versie. Alle lof voor de verantwoordelijken die al maanden drukdoende zijn om te komen tot de meest geschikte vorm. Nu maar hopen dat het dit jaar beter weer is dan in 1987 toen deze foto is gemaakt door Robert de Winter, destijds de vaste fotograaf van het Udens Weekblad.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Tijdens de maanden juli en augustus gaat deze rubriek met vakantie! We wensen iedereen een fijne kermis en een prettige zomer en vakantietijd.

Meer berichten