Foto van vroeger: Piusplein

  •   keer gelezen   Historie

Een foto uit het midden van de jaren vijftig van het huidige Piusplein in de richting van de Burgemeester Buskensstraat. De echte Újenaar zou zeggen: “Van de aauw kerk naor ‘t Veld”, want vroeger was de omgeving van de Burgemeester Buskensstraat bekend als ‘t Veld.

De huizen links op de voorgrond hebben enkele jaren later plaats moeten maken voor de bouw van de nieuwe Pius X-kerk, destijds de tweede Udense parochiekerk. Tot de fatale brand in april 1886 stond op dit pleintje de middeleeuwse parochiekerk van Uden. Op initiatief van Antoon Snijders heeft de Heemkundekring Uden de contouren van deze eeuwenoude kerk in 1990 gemarkeerd onder de bomen van het Piusplein. Rechts op de achtergrond is de omheining zichtbaar van het Brittish War Cementry, waar honderden gesneuvelde militairen uit de Tweede Wereldoorlog begraven liggen. Wij zeggen dan Oorlogskerkhof of het Engels Kerkhof. Ook nu nog komen er elk jaar een aantal nabestaanden om de graven van hun dierbaren te bezoeken. Het Piusplein is sindsdien meermaals gereconstrueerd om de verkeerstroom richting Oss en Nijmegen te reguleren. Inmiddels zijn de Bitswijk / Mgr. Bosstraat en de Heinsbergenstraat verkeersluw geworden.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers.

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Meer berichten