Foto van vroeger: Gemeenschapshuis De Schouw

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Onlangs is deel 6 uit de serie Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden verschenen. In deze boekjes beschrijft Adriaan Sanders in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers steeds 25 willekeurige onderwerpen. In deel 6 is een van de onderwerpen 1965 Gemeenschapshuis De Schouw.

Aan het begin van de jaren 60 werd de eerste aanzet gegeven voor het Brabantplein met de bouw van het nieuwe gemeenschapshuis De Schouw. Het gebouw stond tegenover de tien jaren eerder gebouwde Sint-Aloysius muloschool aan de Pastoor Spieringsstraat. Daarvoor hoefden slechts enkele kleine arbeiderswoningen en het verwaarloosde tennisbaantje van de Kruisheren te verdwijnen. De Schouw is op 17 maart 1965 geopend door drs. J.F. Schouwenaars-Franssen, minister van maatschappelijk werk. De eerste week werd gevuld met onder andere een concert van harmonie De Eendracht en vier opvoeringen van de Udense Revue. Sindsdien kwamen er ook veel landelijk bekende artiesten en in de grote zaal draaiden elke week films. CS De Knoerissen is vele jaren een vaste huurder geweest van De Schouw, waarin ook de bibliotheek gehuisvest was. Maar hoe mooi de voorstellingen ook waren, velen zullen toch vooral een herinnering bewaren aan de harde stoelen.

Op 1 mei 1993 vond de laatste voorstelling plaats in De Schouw. In de nacht van 25 mei 1995 brandde het leegstaande gebouw af en werd daarna gesloopt.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl.

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten