Foto van vroeger: Wit Korea

  •   keer gelezen   Historie

Onlangs is deel 6 uit de serie Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden verschenen. In deze boekjes beschrijft Adriaan Sanders in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers steeds 25 willekeurige onderwerpen. In deel 5 uit 2020 is een van de onderwerpen: 1953 Bouw Wit Korea.

Vanaf het begin van de jaren vijftig probeerde de gemeente Uden de woonomstandigheden van de sociaal zwakkere gezinnen sterk te verbeteren. Een aantal woningen en woonwagens werd onbewoonbaar verklaard en door de bouw van nieuwe woonwijken kon men de bewoners een vervangende woning aanbieden. In 1953 werden iets buiten de bebouwde kom 26 arbeiderswoningen gebouwd. Geheel onbedoeld kregen de huizen een bijzonder uiterlijk. Tijdens de bouw woedde er een flinke storm waardoor er een aantal muren omwaaiden. Er werd een partij nieuwe stenen geleverd, maar die stenen weken qua kleur nogal af van de oorspronkelijk gebruikte stenen. Om dit te verbergen werden de huizen witgeschilderd. Mede door de oorlog tussen Noord- en Zuid-Korea ontstond in de volksmond de naam: Wit Korea. In de jaren na 1953 verrees er een compleet nieuwe woonwijk op het Hoevenseveld Voor de straatnamen werd er gekozen voor namen met een historische verbintenis met Uden.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Meer berichten