Foto van vroeger: Internationaal Congres

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Onlangs is deel 6 uit de serie Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden verschenen. In deze boekjes beschrijft Adriaan Sanders in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers steeds 25 willekeurige onderwerpen. In deel 6 is een van de onderwerpen: 1959 Internationaal Liturgisch - Missiologisch Congres.

Het was in de tijd dat Uden nog voor ruim negentig procent Rooms Katholiek was, al begon dat percentage door de komst van het industrieterrein en het vliegveld wel snel te dalen. Deze foto is gemaakt op 12 september 1959 bij de aankomst van ongeveer 130 kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders uit alle windstreken. Het was een stoet, waarin verder o.a. de harmonieën van Volkel en Uden en de amazones van rijvereniging St. Martinus meeliepen. De gehele route was versierd met Nederlandse vlaggen en de pauselijke kleuren, geel en wit. De Udenaren kwamen in grote getalen kijken en vooral in de Kerkstraat, de Marktstraat en op de Markt stonden de mensen rijen dik opgesteld. Eerder op die dag was het congres al geopend in concertgebouw De Vereniging in Nijmegen. In Uden werd het congres voortgezet in het Retraitehuis en er waren elke dag meerdere plechtige Heilige Missen in de Petruskerk. Op vrijdag 18 september werd het congres gesloten met een plechtige avondmis in de Petruskerk die werd opgedragen door kardinaal Gracias, de aartsbisschop van Bombay in India.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Meer berichten