Foto van vroeger: Helenastraat, Huize De Roos

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Bij de bevrijding in 1944 zijn meerdere buurtverenigingen opgericht, onder andere in de Helenastraat. In 1969 werd het 25-jarig bestaan gevierd en werd aan de Udense gemeenschap een prachtige zonnewijzer aangeboden die tot op de dag van vandaag nog staat te pronken op het driehoekige pleintje in de straat.

Een paar jaar geleden heeft de Stichting Uden in Geschriften het pleintje verder verfraaid met een zogenaamde attentietegel die gewijd is aan het gebouw dat daar in het verleden gestaan heeft en dat in de negentiende eeuw oorspronkelijk gebouwd is als marechausseekazerne. Na het vertrek van de marechaussee in 1922 naar een nieuwe kazerne in de latere Kazernestraat, bij de Julianastraat, betrok de Boerenleenbank het gebouw.

Bij de meeste oudere mensen is het gebouw bekend als Huize De Roos, maar niemand weet echter waaraan deze naam ontleend is. In oktober 1973 is het gebouw gesloopt omdat het een obstakel voor de verkeersveiligheid was. De laatste tientallen jaren daarvoor heeft het gebouwtje een aantal maatschappelijke bestemmingen gehad, zoals het Wit-Gele Kruis, het Algemeen Maatschappelijk werk, de Gezinszorg, de Hulp aan Bejaarden en Chronisch Zieken en het Sociaal Cultureel werk.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook op de website www.udenarchief.nl.

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten