Foto van vroeger: de Kapelstraat met jongensschool

  •   keer gelezen   Historie

UDEN | Dit gebouw aan de Kapelstraat is gebouwd in 1886 en deed maar liefst vijftig jaar dienst als jongensschool totdat er in 1936 een nieuwe St. Petrusjongensschool in de Kerkstraat werd gebouwd. De nieuwe school hield het slechts acht jaar vol, want ze werd tijdens Operatie Market Garden in september 1944 door de Duitsers in brand gestoken, waarna nieuwbouw op dezelfde plaats noodzakelijk was.

Dit oude gebouw aan de Kapelstraat werd verbouwd om als parochiehuis verder door het leven te gaan. Daarnaast deed het tot in de zestiger jaren dienst als gymzaal voor de nieuwe jongensschool. Middenstandsvereniging Sint-Martinus luisterde in 1948 hun veertigjarig jubileum op met een grote beurs in en om het gebouw waar de leden winkeliers zich konden presenteren aan de Udense bevolking.
De opeenvolgende bestemmingen in de tweede helft van de twintigste eeuw zijn amper bij te houden. We noemen het antiekcentrum met veilingen en een stoffenhal. Inmiddels zijn er alweer vele jaren horecagelegenheden in het oude schoolgebouw gevestigd. Hopelijk is het voortbestaan van dit historische gebouw voor langere tijd gewaarborgd, want veel meer oude openbare gebouwen kennen we niet in Uden.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op www.udenarchief.nl.

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Meer berichten