Wethouder Overmans en bibliotheekmedewerkster Yvonne de Groot onthullen het logo (foto: Temmie van Uden)
Wethouder Overmans en bibliotheekmedewerkster Yvonne de Groot onthullen het logo (foto: Temmie van Uden)

Bibliotheek Uden opent Dementheek

Human Interest 732 keer gelezen

UDEN | Gemeente Uden heeft weer een stap gezet naar een 'dementieproof' Uden. In bibliotheek Uden onthulden wethouder Gerrit Overmans en bibliotheekmedewerkster Yvonne de Groot vanochtend het logo van de nieuwe zogeheten Dementheek.

Een projectgroep van lokale organisaties zoals de Bibliotheek, Pantein, BrabantZorg, ONS Welzijn en Stichting Alzheimer Nederland gaat samen met de gemeente een plan maken om de gemeente dementieproof te maken. Dit gaat over het creëren van bewustwording rondom dementie en het ondersteunen van mantelzorgers. Het uiteindelijke doel is een woonomgeving creëren voor álle kwetsbare inwoners, die aansluit op wat zij nodig hebben om zelfstandig in hun eigen wijk te kunnen blijven wonen. Wethouder Overmans: "We weten allemaal dat er een explosieve ontwikkeling is van mensen die dementie krijgen. Vandaar dat ik ook hartstikke blij ben met deze Dementheek." Hij stelt voorop voor een zorgvriendelijke gemeente te gaan. "Als we daar samen met lokale organisaties aan werken, is onze gemeente ook een plek waar mensen met dementie naar vermogen kunnen meedoen. Mensen hebben om uiteenlopende redenen, soms tijdelijk, behoefte aan hulp en ondersteuning. Specifieke voorzieningen voor specifieke doelgroepen is niet in alle gevallen het passende antwoord."

Bewustwording
Het is belangrijk dat bijvoorbeeld werkgevers dementie in een vroeg stadium leren herkennen. Zij hebben vaak heel snel in de gaten dat er wellicht sprake is van dementie. Maar ook meer voorlichting geven over dementie en hoe je ermee omgaat. Als familie of mantelzorger, én als patiënt. De Bibliotheek in Uden draagt bij door het openen van de Dementheek, met diverse boeken en materialen voor mensen met (beginnende) dementie, mensen in hun omgeving, mantelzorgers en professionals. "Zo zijn er boeken over mensen die op jonge leeftijd te maken krijgen met dementie, maar ook boeken voor kinderen van wie ouders of grootouders te maken hebben met dementie", legt Yvonne uit. "Ook zijn er bijvoorbeeld een aantal fotoboeken. Als dementerende mensen een plaat uit het verleden zien, dan komen de herinneringen vaak weer naar boven." Daarnaast zijn er koffertjes waar allerlei elementen in zitten waarmee activiteitenbegeleiders het gesprek mee aan kunnen gaan. "Dat kan een spel zijn, maar ook kaartjes met spreekwoorden en gezegden of liedjes om te zingen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant