Bert Engelbart heeft Boekhandel Bert van der Heijden overgenomen (foto: Ankh van Burk)
Bert Engelbart heeft Boekhandel Bert van der Heijden overgenomen (foto: Ankh van Burk)
IN GESPREK MET

In gesprek met Bert Engelbart: 'Ik heb nu mijn passies bij elkaar kunnen brengen'

Human Interest 1.276 keer gelezen

UDEN | Na 32 jaar nam Bert van der Heijden van de gelijknamige boekhandel aan het Mondriaanplein afscheid van zijn klanten op een drukbezocht afscheidsfeest. Hij heeft zijn zaak overgedragen aan Bert Engelbart, die hiermee een langgekoesterde droom waarmaakt.

Door: Ankh van Burk

Wat is je drijfveer om op jouw leeftijd nog een eigen onderneming te beginnen?
"Voor mijn eigen omgeving was het geen verrassing, omdat ik altijd graag iets voor mijzelf heb willen doen. Op mijn twintigste ben ik vanuit een bijbaan in de horeca beland en later kwam ik bij Cultureel centrum De Pas in Heesch terecht.
Met een opgroeiend gezin geeft een baan je zekerheid, maar het idee van een eigen onderneming liet me nooit los.
Nu ben ik op een punt in het leven gekomen, dat ik een keuze moest maken om mijzelf later recht in de ogen te kunnen kijken en tegen mezelf te kunnen zeggen: je hebt je droom waargemaakt'.

Welke ervaring heb je hiervoor opgedaan?
"Zoals ik al zei ben ik in de horeca terecht gekomen. Later kwam ik bij Cultureel Centrum De Pas in Heesch terecht, waar ik theaterprogrammeur was en activiteiten en evenementen organiseerde. Ook had ik er de functie van Intern Cultuur Coördinator voor onder andere het onderwijs. Verder verzorgde ik er de publiciteit."

Waarom heb je voor de boekhandel gekozen? "Dat heeft te maken met mijn passie voor boeken lezen. Boeken betekenen voor mij een verrijking van het leven, boeken maken mij nieuwsgierig, je doet kennis op, het verbreedt je inzichten en het kan tot gesprekken met anderen leiden.
Ik ben geïnteresseerd in geschiedenis en lees graag schrijvers als Garcia Marquez, Arthur Japin en Irvin Yalom."

Hoe kwam je in contact met Bert van der Heijden?
"Twee jaar geleden zocht ik contact met Libris met de vraag of er een zaak ter overname was. Men wist dat Bert van der Heijden in Uden wilde stoppen.
Eind februari 2017 had ik het eerste gesprek met Bert en er was al heel snel een persoonlijke klik, met name over hoe ieder van ons in het leven staat. Voor Bert was dat belangrijk, want die geeft zijn 'kindje' af en wilde dat dat goed terechtkwam. De verkoop van het boek is belangrijk, maar de basis is toch de sfeer waarin dat gebeurt, het persoonlijke contact en het zich thuis voelen van de klant in de zaak.
Op dat punt voelden we elkaar goed aan en zijn we tot een prima zakelijke overeenkomst gekomen.
Uit respect voor Bert heb ik ook zijn naam gehandhaafd.Boekhandel Bert van der Heijden is na 32 jaar een begrip in Uden en omgeving. Ook heb ik het personeel overgenomen. Verder zal Bert mij, voor zolang het nodig is, coachen."

Je was ook aanwezig bij het drukbezochte afscheidsfeest van Bert. Wat was jouw indruk?
"Ik heb aan de warmte en de waardering van de klanten bij het afscheid gevoeld, wat er aan goeds in al die jaren in de zaak is opgebouwd. Ik hoorde dat met name terug in de persoonlijke gesprekken, die in de loop der jaren kennelijk zijn gevoerd. Het gaf mij het gevoel van een goede basis, waarop ik verder wil gaan."

Wat is je filosofie bij de overname van de zaak?
"Zoals ik bij het afscheid zei, wil ik meer reuring in de zaak brengen. Daarbij combineer ik andere passies van mezelf, namelijk de horeca en mijn liefde voor muziek. De verkoop van het boek blijft uiteraard voorop staan, maar ik heb een ruime koffiehoek ingericht waar mensen onder het genot van een kop kwaliteitskoffie met bonbon – mijn dochter is patissier – op hun gemak een boek kunnen inkijken of in gesprek kunnen komen met andere boekenliefhebbers in een soort huiskamersfeer. Overigens kunnen mensen hier ook koffie komen drinken zonder de verplichting een boek te kopen. Mensen kunnen bij wijze van spreken hier ook een krantje komen lezen. Ik wil culturele elementen combineren in relatie tot het boek. Zo zal ik regelmatig schrijvers van diverse genres uitnodigen, al of niet in samenwerking met de bibliotheek of een andere partij, om een lezing te geven of voor een interview zoals de afgelopen zaterdag met Nina Polak. Verder worden er regelmatig akoestische koffieconcerten gegeven, zoals komende zaterdag 17 maart door Jeroen Kant en Martijn Neggers en op koopzondag 25 maart door Bjorn van der Doelen, brabantstalige muziek in een Americana jasje. Op woensdagmiddag 21 maart hebben we van 15.00 tot 15.30 een voorleesuurtje voor kinderen vanaf 3 jaar. Al deze activiteiten zijn gratis toegankelijk. In het kader van de Boekenweek, die nu aan de gang is, hebben we op zaterdag 24 maart een boekenontbijt van 9.00 tot 10.00 uur voor 5 euro per persoon."

Over de Boekenweek gesproken. Wat is het thema en wie heeft het Boekenweekgeschenk
geschreven?

"Het thema is 'Natuur'. Jan Terlouw, bekend van het 'touwtje uit de brievenbus' heeft een essay geschreven, waarin hij pleit voor een betere zorg voor onze natuur, omdat we er zo afhankelijk van zijn. Dat is voor 3,50 euro te koop. Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Griet op de Beeck met als titel 'Gezien de feiten'. Dat is gratis bij aankoop van boeken vanaf 12,50 euro."

Wat hoop je te bereiken?
"Ik hoop nog meer mensen in contact te brengen met het boek."

De rubriek 'In Gesprek Met' is weer terug van weggeweest. Heb je zelf een leuk verhaal of weet je iemand die iets bijzonders te vertellen heeft, meld dat dan bij de redactie: redactie@udensweekblad.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant