René Peerenboom (foto: Ankh van Burk)
René Peerenboom (foto: Ankh van Burk)
IN GESPREK MET

'Ik heb geen seconde spijt dat ik wethouder ben geworden!'

Human Interest 1.879 keer gelezen

VOLKEL | Sinds 1 mei werkt René Peerenboom als regiomanager Noordoost-Brabant bij Agrifood Capital. René maakte vorig jaar een bewuste keuze om na ruim 30 jaar de politiek vaarwel te zeggen. Na een intensieve periode in de politiek begint hij nu aan een nieuwe uitdaging.

door Ankh van Burk

Wat was je motivatie om te besluiten uit de politiek te gaan?
"Het wethouderschap is niet voor altijd. Ik heb nog zo'n 20 jaar te werken en hoe ouder je wordt hoe moeilijker je aan een nieuwe baan komt. Ik nam daarom vorig jaar het moeilijke besluit om uit de politiek te gaan en een andere baan te gaan zoeken. Tegelijkertijd wilde ik ook mijn werk goed afmaken en voor continuïteit zorgen. Ik heb daarom aan het nieuwe coalitieakkoord meegewerkt en voor een opvolger gezorgd. En ik ben erin geslaagd een baan te vinden waarin mijn ervaring als organisatiedeskundige en het openbaar bestuur samenkomen."

Wanneer begon jouw interesse voor het openbaar bestuur?
"Dat begon toen ik op de MEAO zat. Vakken als bestuurskunde, privaatrecht en publiekrecht interesseerden mij enorm. Op de HEAO ben ik verder gegaan in de bestuurlijke richting en kwam in 1988 voor een stage op de afdeling Algemene Zaken van de gemeente Uden terecht. In die periode vroeg mijn oom, VVD-lid Ferry van Oort, om lid van zijn partij te worden."

Lid van de VVD omdat je oom lid was?
"Nee, zeker niet. Het was een bewuste keuze, want ik had mij al verdiept in politieke ideologieën en kwam daarbij uit op de VVD. De beginselen van individuele keuzevrijheid, eigen verantwoordelijkheid en een faciliterende, maar niet leidende overheid passen bij mij."

Hoe ging het verder?
"De eerste zes jaar was ik actief in de steunfractie en het bestuur. Na de HEAO ging ik in 1989 juridisch bestuurlijke wetenschap studeren in Tilburg. Mijn afstudeerproject heb ik gedaan bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Na mijn afstuderen heb ik achtereenvolgens gewerkt bij de EMI, de gemeenten Eindhoven en Helmond, bij de thuiszorg en bij CZ in Tilburg in functies die allemaal verband hielden met organisatieverbetering. Daarnaast had ik als hobby de politiek. In 1994 werd ik in de raad gekozen en ben ik 12 jaar raadslid geweest."

In 2006 kom je bij de coalitievorming voor de keuze te staan wethouder te worden. Was het meteen 'ja'?
"Bij de coalitievorming zei Marnix Bakermans: 'De VVD komt alleen in het college als jij wethouder wordt. En morgen moet ik het weten.' Ik ging met mijn vrouw Marleen de volgende dag letterlijk een dagje de hei op. Ik had een mooie baan bij CZ. Marleen stond het leven in een glazen huis wel wat tegen. Maar ik was bang dat ik er later spijt van zou krijgen als ik het niet zou doen. We besloten er toch samen voor te gaan. Na drie jaar vonden we dat het goed ging. Er was een goede balans tussen privé en werk. Ik ben Marleen dankbaar dat ze mij de kans heeft gegeven. Ik vind het trouwens geweldig dat mijn moeder door de jaren heen zes plakboeken met krantenberichten heeft gemaakt. Mooie herinneringen die ik koester."

Met welke ambities begon je aan het wethouderschap?
"Ik kreeg meteen de portefeuilles financiën en Ruimtelijke Ordening. Intern wilde ik de gemeentelijke organisatie verbeteren. Daar ben ik in de eerste termijn vooral mee bezig geweest. Verder wilde ik de woningbouw, ook in Volkel, vlottrekken. De OZB-belasting elk jaar extra verhogen vond ik onzin. En verder wilde ik Uden weer op de kaart zetten, want qua economie is Uden erg afhankelijk van de regio."

Heb je je ambities waar kunnen maken?
"Voor mijn gevoel wel. Dat is mij ook wel gebleken uit de waardering die ik kreeg tijdens mijn wethouderschap en bij mijn afscheid."

Wat waren voor jou zaken waar je trots op bent?
"De komst van het ziekenhuis, vooral op de manier waarop dat tot stand gekomen is. Het feit dat het project Centrum West, na het afblazen in 2010, daadkrachtig is omgezet in het plan Promenade. We hebben het met de wind tegen toch kunnen realiseren. Jammer dat V&D ter ziele is gegaan, omdat het in Uden wel goed liep. Het is ook geweldig dat Hotel Van der Valk sinds hun komst veel bezoekers naar Uden trekt. De komst van het Food Court gaat veel weggebruikers van de A50 naar Uden trekken, evenals het Food Experience Centre. Door de komst van de evenementenhal en de privatisering van Theater Markant is het cultureel aanbod voor de toekomst gegarandeerd. Niet te vergeten de woningbouw. Er zijn veel nieuwe woningen gebouwd, ook in Volkel. Niet onbelangrijk is het te vermelden, dat ik vooral heb kunnen doen dankzij de steun van de kiezers en de vele mensen met wie ik heb samengewerkt."

Wat heb je als tegenslag ervaren?
'De acht jaar dat we zo'n 10 miljoen hebben moeten bezuinigen. Maar dat hebben we op een slimme manier gedaan in samenspraak met organisaties, door de belasting niet te verhogen en te blijven investeren."

Je hebt in drie colleges gezeten. Welk college vond je het prettigst?
"Dat kan ik niet zeggen. Ik heb 12 jaar ervaren dat het college teamwork is. Wel heeft elk college zijn eigen manier van werken, maar samen probeer je, op basis van het coalitieakkoord het beste voor Uden eruit te halen, niet alleen met het college maar ook in samenspel met ambtenaren, burgers en organisaties."

CV
René Peerenboom werd in 1967 geboren in Volkel. Al in zijn middelbare schooltijd ontwikkelde hij zijn belangstelling voor het openbaar bestuur via vakken als bestuurskunde, publiek- en privaatrecht. In 1988 werd hij politiek actief bij de VVD, waar hij de eerste zes jaar in de steunfractie en het bestuur zat. In 1994 wordt hij gekozen als raadslid, een functie die hij 12 jaar bekleedde. In 2006 werd hij wethouder, een functie die hij eveneens 12 jaar uitoefende. Op 17b april jl. nam René Peerenboom afscheid van de politiek en gaat hij een nieuwe uitdaging aan als regiomanager Noordoost-Brabant bij Agrifood Capital.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant