Nelleke bij de bank
Nelleke bij de bank

Al tien jaar aan verhalen op de bank van mozaïek

Human Interest 2.217 keer gelezen

UDEN | Het is een niet te missen beeld in het Udense centrum: de grote bank van mozaïek bij de Sint Petruskerk. Aanstaande woensdag 30 mei is het precies tien jaar geleden dat de bank officieel onthuld werd. Nelleke Hoppenbrouwers ontwierp de bank en begeleidde destijds mede het project: "Er worden op de bank nog steeds veel verhalen uitgewisseld."

SVUwonen (nu Area), CKVU (nu Kunst&Co), Vivaan (nu ONS Welzijn), Compass/De Pul en Theaterspoor sloegen in 2008 de handen ineen om de bank te realiseren, met als belangrijkste achterliggende gedachten het uitwisselen van verhalen en herinneringen tussen ouderen en jongeren. Die herinneringen zijn allemaal terug te vinden op de bank, in de vorm van zelfgemaakte collages.

Jong en oud
Een aantal weken lang zat Nelleke in 2008 met vele vrijwilligers op de knieën voor het gewilde resultaat. "De bank is bedoeld voor alle Udenaren, waarop jong en oud elkaar kunnen ontmoeten", vertelt ze. "De woorden 'weet je nog' en 'wist je al', zijn op de bank te zien. Die geven de verbinding tussen jong en oud weer. Het is mooi om te zien dat er na tien jaar nog altijd mensen op de bank zitten en verhalen uitwisselen. Niet alleen volwassenen, maar ook jeugd."

Trots
De bank zorgde al voor verbroedering tijdens het mozaïeken. "Er kwamen zoveel mensen kijken en meehelpen. Ik heb dankzij deze bank veel mensen leren kennen." Het kunstwerk ziet er na tien jaar nog altijd netjes uit. "Maar ik ga 'm dit weekend wel even poetsen hoor!" zegt Nelleke. "Ik ben er nog steeds trots op."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant