Daniëlle Steenbrink
Daniëlle Steenbrink
TERUGBLIKKEN MET

'Nooit verwacht dat alles zo positief zou verlopen'

Human Interest 2.702 keer gelezen

UDEN | Twee jaar geleden stond Daniëlle Steenbrink bij ons in de krant met een uitgebreid interview over haar transformatie van man naar vrouw. Daniëlle is het bewijs dat er in twee jaar kan er veel gebeuren. Deze week blikken we terug.

"Twee jaar geleden zat ik nog niet aan de hormonen. Inmiddels wel, en daardoor is er ontzettend veel veranderd", begint Daniëlle. "Ik heb borsten gekregen, mijn huid is zachter en mijn gezicht is veranderd. Ook heb ik er zelf voor gekozen om mijn haar te blonderen. De eerste drie maanden dat ik hormonen kreeg voelden als een rollercoaster van emoties. Ik ging minder naar buiten, omdat ik bang was dat ik in elkaar geslagen zou worden. Tegelijkertijd was ik ook bang om alleen binnen te zijn. Het oestrogeen maakt je veel zachter en zwakker. Gaandeweg is dat gevoel gelukkig weggegaan. Als man had ik misschien tien emoties, als vrouw heb ik er wel honderd bijgekregen. Wanneer mensen in die periode aan me vroegen hoe ik me voelde, kon ik soms niet benoemen hoe ik me echt voelde. Dat was moeilijk, omdat ik zoveel emoties voelde."

Inmiddels voelt ze zich veel zelfverzekerder. "Ik heb nu sinds vier maanden een vriendin. Zij laat me groeien. We zijn allebei een beetje gek en 'nerdy'. Dat is fantastisch en maakt het helemaal af. Vroeger was ik bang om ergens heen te gaan en vond ik dat ik een lelijke vrouw was. Maar nu heb ik niks te klagen. Ik vind wel dat ik nog meer naar de gym moet om mijn lichaam te trainen, en ook wil ik mijn lichaam laseren. Maar dat kost veel geld en heeft tijd nodig."

Een eigen stijl vinden bleek twee jaar geleden een moeilijke opgave te zijn. "Ik vind het nog steeds lastig. De ene keer draag ik een leren rok en de andere keer kleed ik me wat vrouwelijker. Het is dus een combinatie van stoer en vrouwelijk. Mede door mijn vriendin durf ik sinds kort echt te dragen wat ik wil. Ik vond dat eerst heel beangstigend, maar zij vertelt me dat iets me prachtig staat. Soms zegt ze: "Doe die panty eens uit, laat je blote benen zien!" Sinds twee maanden loop ik dus in blote benen rond. Ik had twee jaar geleden nooit verwacht dat ik nu samen met mijn vriendin zou zijn, deze kleding draag en dat alles zo goed en positief zou verlopen." Ook had ze verwachtingen die niet zijn uitgekomen. "Twee jaar geleden wilde ik bijvoorbeeld graag een geslachtsoperatie ondergaan. Daar ben ik nu op teruggekomen. Ik loop risico's op complicaties en dat wil ik niet. Daarom wacht ik tot er in de toekomst andere technieken zijn waarmee ik minder of geen risico loop."

Daniëlle geeft nog altijd veel presentaties over het onderwerp. "Dat vind ik echt superleuk om te doen. Ik wil hier het liefst mijn baan van maken, ook al weet ik dat dat moeilijk is. Ik ben het aan het opbouwen. Ook heb ik contact met televisie productiemaatschappijen om het onderwerp meer in de media neer te zetten. Ik probeer mijn missie uit te dragen." Die missie is de afgelopen jaren wel iets veranderd. "Ik leg de nadruk nu meer op gender in plaats van transgender. Het gendergedeelte is veel breder. Ik merk ook dat mensen een beetje transgender moe worden, zo van: 'Nu weten we het wel'. De rode draad is natuurlijk wel hetzelfde gebleven. Ik wil uitdragen dat iedereen zichzelf mag zijn en daarvan moet kunnen genieten. Dat gun ik iedereen!"

"Sommige mensen hebben me gezegd dat ze door mij uit de kast zijn gekomen. Dat is precies waar ik het voor doe; mensen helpen en inspireren is mijn bedoeling. Dat geeft een goed gevoel. Ik ben ook maar een mier in een groot nest, maar een klein beetje verandering aanbrengen kan soms al helpen. En hopelijk helpen die mensen ook weer anderen." Social media is daarbij een belangrijk onderdeel. "Ik wil daarin nog steeds groeien, in combinatie met mijn presentaties. Met presentaties ben je één op één met mensen bezig, en dat is echt mijn ding. Doorzetten en hard werken, dan kom je er wel. En natuurlijk blijven genieten. Het is zo mooi om van niks af te komen en te groeien in de vrouw die je wil zijn."

Afbeelding
Daniëlle met haar vriendin
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant