Kitty samen met John en Enrico, in hun nieuwe outfit van CXP uit Uden
Kitty samen met John en Enrico, in hun nieuwe outfit van CXP uit Uden

'Een fietstocht van 2500 kilometer in twee weken'

Human Interest 1.429 keer gelezen

BOEKEL | Een fietstocht van maar liefst 2500 kilometer in twee weken; dat is de uitdaging die John Reijbroek en Enrico van den Tillaart uit Uden samen aangaan. Op zaterdag 30 juni vertrekken de twee vrienden vanuit Boekel naar Gibraltar, om op deze manier aandacht te vragen voor de ziekte Neurofibromatose-type 2, waaraan John's zusje Kitty lijdt.

door Temmie van Uden

De diagnose NF2 werd bij Kitty in 2012 gesteld. Bij NF2 ontwikkelen bij de patiënt voortdurend nieuwe tumoren in de hersenen en in het ruggenmerg. "De enige behandeling die tot dusver wordt toegepast is het verwijderen van één tumor of meerdere zodra het levensbedreigend wordt. Het gevolg van het verwijderen van een dergelijk 'goedaardige' tumor in de hersenen heeft meestal uitval van bepaalde functies tot gevolg en is maar in een beperkt aantal gevallen mogelijk." Kitty's lichaam is inmiddels zwaar beschadigd door de ziekte, maar bleef wel altijd helder van geest en zette geheel zelfstandig de website NF2experience op, waarin ze de ziekte en alles wat er wereldwijd over te vinden is zo uitgebreid mogelijk beschrijft en waarop ze ook haar eigen ervaringen beschrijft en deelt met lotgenoten en belangstellenden. "Hiermee vraag ik aandacht voor de ziekte en wil ik de aandoening meer bekendheid geven."

Gibraltar
Dat laatste is precies wat John en Enrico ook met de fietstocht willen bereiken: meer bekendheid voor deze nog te onbekende ziekte. "Er worden hier en daar verschillende fietstochten georganiseerd voor goede doelen, maar deze duren meestal maar één dag", vertelt Enrico. "Dit staat niet in verhouding met waar bijvoorbeeld Kitty elke dag mee te maken heeft. Wij willen het daarom extremer aanpakken en gaan 200 kilometer per dag fietsen." De mannen doen daarbij België, Frankrijk en Spanje aan. "Gibraltar is het uiterste puntje wat je kunt fietsen. Dat sluit mooi aan: deze tocht gaat echt om uitersten." Ze krijgen gezelschap van Serge de Vries, die mee rijdt met een camper. "Het is natuurlijk een hele uitdaging die we aangaan. Serge gaat daarom mee om inkopen te doen en ervoor te zorgen dat hij er is op de pauzepunten als wij daar aankomen. Daar zijn we heel blij mee."

Stichting Kitty
De fietstocht wordt georganiseerd vanuit Stichting Kitty. Deze stichting is op 25 april officieel ingeschreven. "Deze tocht is pas het begin, we gaan het steeds beter aanpakken en willen hierna nog veel meer evenementen organiseren." John hoopt dan ook dat er volgend jaar nog meer animo is voor deze fietstocht. "Het lijkt me super om deze ervaring te delen met anderen. Ik hoop dat dit daarom gaat uitgroeien tot nog iets veel groters." Helemaal alleen gaan de twee niet, ze krijgen tijdens de beginkilometers op 30 juni gezelschap van de 'uitzwaaiploeg'. "Iedereen die wil en kan fietsen mag mee doen met de uitzwaaitocht", legt John uit. "Er zijn drie routes uitgezet: eentje van 50 kilometer, een van 100 en een van 150." Hiervoor inschrijven kan via de website www.stichtingkitty.nl.

Uitzwaaidag
De dag begint om 09.30 uur op het Sint Agathaplein in Boekel met gratis koffie en cake, een praatje, een muziekje en een optreden van een lokale artiest. De burgemeester van Boekel, Pierre Bos, doet om 10.00 uur het openingswoordje. Daarna stapt ook hij op de fiets om de mannen mee uit te zwaaien. "Ook zonder fiets mag je komen kijken. Het is ook mogelijk om een vrije donatie te doen op de website." Wil je de stichting nog op een andere manier steunen? In allerlei winkels in Boekel en Uden zijn armbandjes te koop. De opbrengst gaat naar de stichting.

Hartverwarmend
John en Enrico fietsen deze week nog hun laatste voorbereidingskilometers. "Dan nemen we een weekje rust en dan is het zover", zegt John. "Ik heb er zin in. Het is hartverwarmend dat iedereen mee wil doen en ons helpt. Zo zijn er ook meerdere sponsoren uit de regio die de stichting al een warm hart toedragen waarvoor we dankbaar zijn. Dat alles geeft veel energie. Laat die fietstocht maar komen!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant