Arnold Verhoeven (foto: Ankh van Burk)
Arnold Verhoeven (foto: Ankh van Burk)
IN GESPREK MET

'Unne Ujese boer laat zich geen wind in de broek jagen'

Human Interest 2.198 keer gelezen

UDEN/DEN HAAG | Oud-Udenaar Arnold Verhoeven heeft dinsdag met zijn SOS-arts een nieuwe 24/7 huisartsendienst gelanceerd in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, welke dienst vanaf nu voor iedereen beschikbaar is.

Wat houdt het nieuwe concept van SOS-arts in?
"Het is een 24-uurs huisartsendienst, waarbij iedereen via een beeldverbinding een huisarts kan consulteren. Daarvoor moet je eerst de gratis app van SOS-arts downloaden uit de App-Store of bij Google Play op de PC, laptop, Android, tablet of i-phone."

Waarvoor is de app in eerste instantie ontwikkeld?
"In eerste instantie is deze app ontwikkeld als ondersteuning voor de toenemende problemen met de bereikbaarheid van huisartsen in de krimpregio's, zoals Noordoost-Groningen, Friesland, Drente, Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Huisartsen in krimpgebieden die met pensioen gaan vinden zelden een opvolger voor hun praktijk. Als die praktijk vervolgens gesloten wordt, worden de patiënten verdeeld over de overgebleven huisartsen, die daardoor extra belast worden. Patiënten zijn over het algemeen tevreden over hun huisarts, maar als de bereikbaarheid een probleem wordt, groeit de ergernis daarover bij de patiënt én de huisarts. Iedereen kent wel het probleem met wachttijden of de toegang tot een Huisartsenpost (HAP), waar je eerst door een triage (beoordeling of huisartsenbezoek noodzakelijk is, red.) moet. Overigens is de app beschikbaar voor iedereen. Denk je eens in, dat je in het buitenland ziek wordt: van overal ter wereld kun je een Nederlandse huisarts consulteren via de app. Daarom zijn niet alleen krimpregio's geïnteresseerd, maar ook reisverzekeraars. Arbodiensten en bedrijven zien ook voordelen, omdat een gesprek met een huisarts soms effectiever kan zijn dan met een bedrijfsarts."

Hoe werkt de app in praktijk?
"Op je scherm verschijnt eerst 'Bel een dokter'. Vervolgens komt de betaalpagina. Voor een consult overdag betaal je 25 euro en voor de tijden daarbuiten 35 euro. Vervolgens kun je een medische vragenlijst invullen, maar dat hoeft niet. Je kunt ook anoniem bellen, maar als een arts een recept moet voorschrijven of een doorverwijzing geeft, moeten de gegevens van de patiënt wel geregistreerd zijn. Overigens worden de gesprekken tussen patiënt en arts evenals de medische data niet opgeslagen. Dan komt de beeldverbinding met de arts tot stand en kan het gesprek plaatsvinden. De arts kan, afhankelijk van de klacht een recept voorschrijven, een doorverwijzing geven of een ambulance oproepen. Recept of verwijsbrief wordt naar de patiënt gemaild, waarmee hij vervolgens naar ziekenhuis of apotheek kan gaan. Na afloop van het gesprek logt de patiënt uit en als kwaliteitscontrole kan hij nog een vragenlijst invullen, maar dat hoeft niet."

Voor een diagnose van de klacht is soms onderzoek nodig, bijvoorbeeld de bloeddruk meten. Dat kan niet via de beeldverbinding.
"Nee, de SOS-arts kan niet alle verrichtingen doen, maar hij kan zeker een bijdrage leveren en een extra service bieden, bijvoorbeeld voor die groep verontruste patiënten, die niet door de triage van een HAP komen en dan hun toevlucht gaan zoeken bij de Eerste Hulp van een ziekenhuis of die een ambulance bellen. Om dit probleem van fysiek onderzoek te ondervangen ontwikkelen we een diagnostische toolset met instrumenten als een bloeddrukmeter, hartslagmeter, zuurstofsaturatiemeter, ECG-meter en dergelijke. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen zouden zo'n set in huis moeten hebben. De verzekeraar gaat bekijken welke doelgroep hiervoor in aanmerking komt met de bedoeling dat te gaan vergoeden, want de zorgverzekeraar bespaart daarmee ook weer op de kosten."

Hoe kom je aan artsen, die via de app geconsulteerd kunnen worden?
"ik werk samen met een bedrijf dat 1400 huisartsen, die BIG-geregistreerd zijn, in een pool heeft zitten. Heel veel artsen werken als waarnemer die normaliter in de wacht zitten tot ze opgeroepen worden voor de HAP of een verzorgingshuis en die hun wachttijd rendabel kunnen maken door consulten voor SOS-arts te doen. Veel vrouwelijke huisartsen werken parttime en kunnen, als ze thuis een uurtje overhebben, inloggen bij SOS-arts. De huisarts kan dus zelf zijn werktijden bepalen. Daarnaast zijn er een aantal huisartsen die volgens een vast schema werken en in vaste dienst zijn om de 24/7 bereikbaarheid te garanderen."

Denk je dat dit nieuwe concept van SOS-arts kans van slagen heeft?
"Daar ben ik van overtuigd. Ten eerste is hier behoefte aan. Door de vergrijzing is veel meer eerstelijnszorg nodig. Steeds meer ouderen weten om te gaan met een smartphone en worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven. In aanloop naar dit nieuwe concept waren de ontwikkelaars in de veronderstelling dat de nieuwe dienst vooral gebruikt zou worden door gezinnen met jonge kinderen en mensen boven de 45 jaar. Maar ook middelbare scholieren gaven aan blij te zijn met zo'n dienst, omdat ze anoniem een huisarts kunnen consulteren over vragen, waarmee ze niet bij de eigen huisarts durven aankomen, omdat deze misschien contact daarover opneemt met hun ouders, denk aan bijvoorbeeld drugsproblemen. Verder is dit nieuwe concept niet afhankelijk van de politiek en van zorgverzekeraars ofwel geld van buitenaf. Bovendien gaat dit concept besparen op de gezondheidszorg. Er zijn verzekeraars die de nieuwe dienst op voorhand al willen vergoeden en met andere verzekeraars en partijen wordt overlegd. Natuurlijk zal er in het begin wel sprake zijn van kinderziektes, maar dr. Carola Mes gaat alle cijfers analyseren om zo optimaal mogelijk en kostenverlagend te werken."

Dat klinkt heel anders dan na het niet van de grond komen van een eerder concept van SOS-arts.
"Als ik jou dat uit de doeken ga doen, heb jij aan jouw pagina niet genoeg, want daar kan ik een boek over schrijven! In 2008 introduceerde ik SOS-arts naar een idee dat ik in Frankrijk had opgedaan. Je belt een landelijk telefoonnummer en er komt, 24/7, een huisarts voorrijden. Het idee kreeg bijval, maar ik ondervond veel tegenwerking van met name de overkoepelende huisartsenorganisaties. Ik heb veel processen gevoerd en ook gewonnen. Het is nog altijd mijn droom om de 'rijdende huisarts' te realiseren.

Waar haal je de moed vandaan?
"Ik ben een Udenaar en `unne Ujese boer laat zich geen wind in de broek jagen.´"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant