Amalia in de keuken (foto: Ad van de Graaf)
Amalia in de keuken (foto: Ad van de Graaf)

'Een plaats met huiskamergevoel, waar je met elkaar verhalen kunt delen'

Human Interest 943 keer gelezen

UDEN | Een ontmoetingsplek in Uden waar eenzame, kwetsbare mensen iedere dag terecht kunnen. Dat is waar de 63-jarige Amailia Naranjo uit Volkel zich hard voor maakt. "Ik zoek een eigen plek met een echt huiskamergevoel waar iedereen verhalen en ervaringen met elkaar kan uitwisselen."

Amalia is geboren in Aruba. "Ik heb jaren een zwervend bestaand geleefd, ik ben dakloos geweest en ik heb hierdoor veel armoede gekend", vertelt ze. "Toen het kon ben ik naar Nederland verhuisd, met name voor de toekomst van mijn kinderen." Na Venray, Lelystad en Uden woont ze inmiddels alweer zo'n vijf jaar in Volkel. "Voordat ik in Uden en Volkel terecht kwam, ben ik veel op zoek geweest naar een plek waar mensen elkaar dagelijks kunnen ontmoeten onder het genot van een kopje koffie en wat te eten." Een dergelijke plek bleek, ook na overleg met de gemeente, lastig te vinden. Momenteel mag ze beperkt gebruik maken van de keuken van Participatiecentrum Gewoon Goed aan de Udenseweg 4-6. Daar biedt ze iedere donderdag om 17.30 uur voor 3,50 euro een maaltijd aan, bestaande uit een saladebuffet, hoofdgerecht en toetje. Van 14.00 tot 19.00 uur is iedereen welkom voor een kopje koffie, praatje, spelletje of luisterend oor. "Dat is erg fijn, maar het liefst vind ik een plek in het Udense centrum waar we een ruimte kunnen realiseren waar mensen zonder afspraak elke dag binnen kunnen lopen."

Crowdfunding
In april vorig jaar richtte Amalia Stichting Tante Lali op. Hiermee hoopt ze nog sneller een ontmoetingsplek te creëren. Mocht ze geen ruimte kunnen vinden in het centrum van Uden, dan probeert ze door middel van haar onlangs gestarte crowdfundingactie deels een ruimte te financieren. "In het ontmoetingshuis van Stichting Tante Lali zullen altijd minimaal twee vrijwilligers aanwezig zijn. We streven ernaar om vijf dagdelen open te kunnen zijn en zullen incidenteel open zijn in het weekend. Bezoekers kunnen altijd binnen lopen voor een kopje koffie of thee en zo gemakkelijk contact leggen met de andere bezoekers om de gesprekken die ze normaal niet kunnen voeren, onder andere uit eenzaamheid, nu wél fijn te kunnen voeren." De initiatiefneemster heeft ook nog het idee om de plek uit te breiden, om tweedehands spulletjes te ruilen en verkopen. "Ik wil een betrouwbare, laagdrempelige plek creëren waar mensen zich veilig kunnen voelen. Daarnaast zou ik iedereen graag gezonde, lekkere maaltijden aan willen bieden tegen een eerlijke prijs waardoor samen komen en gezamenlijk eten nog toegankelijker wordt." Iedereen is welkom: ouderen, jongeren, alleenstaanden en echtparen maar ook bijvoorbeeld jonge ouders.

Tante Lali
Wil je meer weten van Stichting Tante Lali, of misschien deelnemen? Ga dan naar de website www.tantelali.nl. Ook kun je bellen naar 06 14 67 41 05 of mailen naar naranjoal@outlook.com. Iedere bijdrage voor de stichting is welkom. Daarvoor kun je ook terecht op de website.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant