Inloophuis Odensehuis stapje dichterbij

Human Interest 460 keer gelezen

UDEN | Het Odensehuis in Uden, een inloophuis of huiskamer voor mensen met (beginnende) dementie en hun mantelzorgers, is donderdagavond een stapje dichterbij gekomen. In een goedgevulde café Meneer Prinssen ontvouwde oud-huisarts Jaap Voorsluys de plannen van de initiatiefnemers. Wethouder Prinssen zegde zijn medewerking toe.

Voorsluys begon zijn presentatie met het feit dat maar liefst 1 op de 5 mensen te maken krijgt met dementie. Neem daarbij dat mensen met dementie steeds langer thuis blijven wonen, dan is de urgentie voor een initiatief als het Odensehuis duidelijk. De oud-huisarts lichtte toe hoe Uden hierin daadwerkelijk het verschil kan maken. 

Laagdrempelig
Gerund door vrijwilligers biedt het Odensehuis  - naar Deens model, vandaar ook de naam – laagdrempelige opvang aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Daarmee past het binnen de Sociale Benadering Dementie, waarin de focus niet ligt op de aandoening, maar op de leefwereld van de persoon met dementie en zijn of haar omgeving. Het Udens plan staat echter nog in prille kinderschoenen. Er is ook nog geen locatie voorhanden. "Op dit moment telt Nederland 22 Odensehuizen", zei Voorsluys met een schuine blik naar wethouder Maarten Prinssen: "Nederland heeft 380 gemeentes, dus er is voor Uden nog volop kans om hier een voortrekkersrol in te pakken." Prinssen pakte de handschoen op en belooft met de initiatiefnemers mee te denken over een goede locatie en het verdere vervolg van het traject.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant