Bij een primary school in Tanzania is gedoneerd voor de aanschaf van schooluniformen
Bij een primary school in Tanzania is gedoneerd voor de aanschaf van schooluniformen

Uden WereldWijd ondersteunt 26 derdewereldprojecten

Human Interest 436 keer gelezen

UDEN | Stichting Uden WereldWijd (UWW) heeft deze maand ruim 32.500 euro uitgekeerd aan 26 projecten in de ontwikkelingslanden. Deze uitkering is mogelijk door de opbrengst van het scheiden van textiel en schoeisel in de gemeente Uden.

Het bestuur van de stichting UWW steunt al vele jaren organisaties uit de gemeente Uden, die projecten hebben in ontwikkelingslanden over de hele wereld. Binnen de gemeente zijn er 25 partnerorganisaties aangesloten bij UWW. Zij kunnen gedurende het jaar projecten indienen, die vragen om een geldelijke ondersteuning. Deze aanvragen worden door de werkgroep Fonds Kleinschalige Projecten van UWW beoordeeld, voorgelegd aan het bestuur en na goedkeuring in november uitgekeerd aan de partners. Wim de Winter, penningmeester UWW, geeft aan: "Het is fantastisch dat we in 2018 totaal 26 projecten kunnen honoreren. Deze variëren van de aanschaf van schooluniformen, het geven van landbouwcursussen, de aanschaf van i-schooltablets, naaiopleidingen voor alleenstaande moeders, koksopleiding, de herbouw van scholen op Lombok en zoveel andere veelzeggende projecten". De partners van UWW leggen ieder jaar verantwoording af hoe het toegekende geld is besteed. Er werd een totaalbedrag van 32.500 euro overgemaakt op hun bankrekeningen.

Dit geld komt uit de inzamelingsopbrengst van textiel en schoeisel die allebei in de 23 beige en groene textielcontainers van het Textielinzamelbedrijf Sympany worden gedeponeerd. Deze containers staan op veertien plaatsen in de gemeente Uden, namelijk twintig containers in Uden, twee in Volkel en één in Odiliapeel. UWW heeft van de gemeente vergunning gekregen om textiel in te zamelen. UWW heeft met de landelijke organisatie SYMPANY gevestigd te Utrecht een overeenkomst gesloten om textiel en schoeisel op te halen, te transporteren, te sorteren, waarna het textiel herdragen of hergebruikt wordt. Het in onbruik geraakte textiel hoeft niet alleen herdraagbaar te zijn, maar mag ook echt alle andere soorten van textiel zijn van nieuw tot vodden met gaten en vlekken. Ook schoeisel en knuffels mogen in de beige en groene containers van Sympany/Uden WereldWijd.

Ton van der Vegt, secretaris UWW, meldt: "In 2017 werd in de gemeente Uden ruim 200.000 kilogram textiel en schoeisel door de bewoners uit het huishoudelijk afval gehaald en gescheiden aangeboden aan UWW. Ook onze zusterorganisatie Caritas st. Petrus Uden haalde nog eens 100.000 kilogram textiel op". UWW adviseert de gemeente Uden om het gescheiden aanbieden van ondermeer textiel steeds verder te optimaliseren, zodat in 2020 in totaal 90 procent van het textiel in het kader van de circulaire economie gescheiden van het restafval wordt aangeboden en een tweede leven krijgt. Zo helpen we dus niet alleen het milieu, maar tegelijkertijd ook de minderbedeelde medemens in de derde wereld. Jan van den Boom, voorzitter UWW: "Graag doen we een oproep aan de inwoners van de gemeente Uden om onze projecten met de kledingafgifte te blijven steunen. En al het niet meer gebruikt textiel en schoeisel in de beige en groene containers bij u in de buurt te deponeren". Kijk voor meer info op www.udenwereldwijd.org.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant