Stefan
Stefan (Foto: Ad van de Graaf)
BEDRIJVIG UDEN

'Japan vind ik het mooiste land qua vliegtuigen'

  •   keer gelezen   Human Interest

Van je hobby je werk maken: Stefan Goossens uit Uden besloot de gok te wagen. Hij groeide op in de buurt van vliegbasis Volkel, en raakte besmet met het virus 'vliegtuigspotten'. In 2008 richtte hij zijn eigen bedrijf 4Aviation op

Wonend in Gemert, niet ver van vliegbasis Volkel werd Stefan als jong ventje al aangetrokken door het geluid van F-104's. Toen hij 15 was besloot hij een kijkje te gaan nemen in Volkel. "Ik stond zo vaak als ik kon aan het hek van de vliegbasis. Ik leerde daar veel mensen kennen. Samen vormden we een vriendengroep, omdat we samen dezelfde passie deelden", vertelt Stefan. "Er komen natuurlijk niet constant vliegtuigen over, dus wanneer het een beetje saai was, buurtten we wat met elkaar en werd er wat gekloot. Zo leerden we elkaar beter kennen. Daar is uiteindelijk ook de vereniging Spotting Group Volkel uit ontstaan."

4Aviation
Het bleef bij een hobby, tot 2008. "Ik voelde er wel wat voor om een bedrijf op te richten waarmee mensen op reis konden gaan om vliegtuigen te fotograferen. Weg van het uurtje-factuurtje wat ik tot dan toe deed." Dat resulteerde in 4Aviation, wat hij draaiende houdt samen met Jurgen van Toor en Arnold ten Pas, aangevuld met een team aan reisleiders. "Zowel de ervaren vliegtuigspotter, die de hele wereld al heeft gezien, als een algemeen geïnteresseerde in luchtvaart die graag een keer vliegtuigen wil zien tijdens een vliegshow, kan bij ons zijn of haar hart ophalen. We maken zelf een programma voor het komende jaar of al iets verder. Mensen kunnen zich aanmelden voor reizen waar zij in geïnteresseerd zijn, ik en andere ervaren spotters gaan mee als begeleiding. Dat werkt heel goed." Sommige reizen komen ieder jaar terug. Zo gaan ze minimaal één keer per jaar naar Japan, waar ze het hele land doorkruisen om vliegvelden te bezoeken. "Japan is wat mij betreft het mooiste land qua vliegtuigen. Zij hebben nog oudere types in gebruik, die nog volop roken en gave kleuren hebben." 4Aviation biedt zowel bus- als vliegreizen aan, dus ook landen als Polen en Spanje worden aangedaan. "We zijn al in meer dan 50 landen geweest. Noord-Korea was voor mij het meest bijzonder, maar dat komt vooral door het land zelf."

Reizen
4Aviation blijkt dus een succesformule, maar Stefan merkt wel dat de hobby vliegtuigspotten vergrijst. "Er zijn steeds minder vliegvelden in Europa door bezuinigingen en er is minder aanwas. Dat is echt jammer, maar gelukkig weten buitenlandse klanten ons steeds beter te vinden." Hij maakt zo'n acht tot tien reizen per jaar, zowel als begeleider als voor zichzelf. "En het leuke is: het voelt totaal niet als werken. Ik wens iedereen mijn leven toe!"

Meer berichten