Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

John Massoeurs stopt na 60 jaar lang fotografie

Human Interest 1.928 keer gelezen

UDEN | Foto's maken speelde een hele grote rol in het leven van John Massoeurs, maar nu gaat hij het wat rustiger aan doen. Udens Weekblad sprak met hem.

door Henk Lunenburg

John werd op 8 januari 1943 geboren in Eindhoven, in een gezin van vijf kinderen: vier jongens en één meisje. "In de jaren vijftig leek ik zoveel op mijn één jaar oudere broer, dat velen dachten dat we een tweeling waren", lacht John. "We waren dag en nacht bij elkaar en haalden veel kattenkwaad uit. Daarom werden we wel eens vergeleken met de gebroeders Beekman uit de streekroman 'Beekman en Beekman' van Toon Kortooms." De vader van John was leraar op de lagere school, maar John heeft nooit les van hem gehad. Na de lagere school gaat hij zes jaar naar het St. Joriscollege en rondt die succesvol af. In het centrum van Eindhoven mag John in 1959 komen werken in een hele goede fotostudio. "Daar is 60 jaar geleden mijn carrière als fotograaf begonnen. Ik volgde diverse opleidingen zoals reportage- en studiofotografie, maar ook detailhandel." Hij wordt pers- en sportfotograaf. Alle foto's worden door hemzelf ontwikkeld en afgedrukt. Eerst in zwart wit en later ook in kleur. Ook de allround vakopleiding bij Philips doorloopt hij heel succesvol. Op 4 april 1966 besluit John voor zichzelf te beginnen. In het ouderlijk huis was op zolder ruimte genoeg voor een doka, en de serre bouwt hij om tot studio.

Ellen
Op de Eindhovense school leert hij Ellen kennen. Beiden waren nog heel jong maar ze hadden een bijzondere klik met elkaar. Ze gingen verloven en maakten trouwplannen. Op 22 september 1966 trouwen ze in Eindhoven. Via een oud-collega van Philips komen ze in Uden terecht. Daar vestigt John zich als 23-jarige fotograaf aan de Meerloseweg. "Het was voor die tijd een duur woonhuis met bedrijfsruimte. Ellen nam de boekhouding en administratie op zich en ik zorgde voor voldoende foto-opdrachten. Belangrijk daarbij was dat ik zo snel mogelijk naamsbekendheid kreeg." Hij deed daarom veel aan PR en had bedongen dat onder elke foto die afgedrukt werd zijn naam 'Massoeurs' kwam te staan. Hij ging naar de voorzitter van de carnavalsvereniging in Uden en vertelde dat hij ervaring had met carnavalsfoto's, omdat hij jaren fotograaf van De Bolhoedjes in Eindhoven was geweest. Dat was het begin van 33 jaar hoffotograaf van de Knoerissen. "Ik fotografeerde de nieuwe prinsen, de optochten en alle andere evenementen, helemaal alleen. Van de gemeente Uden kocht ik adressen van stelletjes die wilden gaan trouwen. Daar ging ik met mijn album naar toe om afspraken te maken." Na drie jaar verhuisde de zaak naar de Galerij in Uden, waar hij met Ellen tot 1998 een winkel heeft gerund in portret-, carnavals-, en bruidsfotografie. Bij een landelijke fotowedstrijd over bruidsparen won John de eerste prijs. Ook in Oss en Veghel hebben ze een winkel gehad. Naast hun drukke bestaan als fotograaf en winkelier was John ook betrokken bij de politiek en het winkelcentrum Uden, beiden als voorzitter.

Op reis met 100 bruidsparen
In 1988 werd John gevraagd door een stichting die het doel had om honderd vakfotografen te verenigen. "Daarmee maakten we, één keer per jaar, in het buitenland bruidsreizen. Elk bruidspaar die door mij een reportage liet verzorgen, maakte kans op een geheel verzorgde bruidsreis, inclusief het winnen van een fotoalbum." Het Udens Weekblad en Brabants Dagblad kregen exclusief de eerste foto's. Het eerste jaar gingen ze naar Mallorca. Ze vertrokken vanaf Schiphol, met honderd bruidsparen in trouwkleding. "In de hal van Schiphol stond een bruidstaart van zes meter hoog, en alle landelijke pers, inclusief televisie, was aanwezig. Overal waar we kwamen trokken we veel aandacht." Na tien jaar met deze stichting is John met een kleinere groep doorgegaan en organiseerde hij samen met een vrouwelijke collega bruidsreizen binnen Europa. Alle reizen werden ook op video vastgelegd en dagelijks werd die film in de winkel getoond. Deze actie heeft hem veel publiciteit opgeleverd. Alle winkels aan de Galerij zijn een paar keer ingrijpend verbouwd. Ook hierin heeft John zijn steentje bijgedragen. In 1998 stoppen ze met de winkel en de winkeliersvereniging. Het fotoreportagebedrijf Massoeurs verhuist naar Wilack in Uden. Vandaaruit maakt hij nog tien jaar lang reportages op locatie.

60 jaar fotografie
John heeft besloten dat het na 60 jaar genoeg is geweest en op 1 januari is Fotografie John Massoeurs officieel gestopt. John en Ellen kregen drie kinderen. Geen van hen treed in hun voetsporen. Ze hebben nu negen kleinkinderen; hun oudste kleinzoon volgt een opleiding voor cameraman. "Ik wandel dagelijks ruim 7 kilometer en ben verder actief met lezen, tuinieren en de sociëteit. Met vrienden maken we een paar keer per jaar een stedentrip en we genieten volop van onze kinderen- en kleinkinderen." Bij hun eigen kinderen waren ze actief betrokken bij het schoolgebeuren, nu is dat nog steeds zo bij de kleinkinderen. Hun huis is regelmatig gevuld met spelende kleinkinderen. Samen hopen ze hier nog jaren van te mogen genieten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant