Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

Het enthousiaste chauffeursteam van Read to Grow

Human Interest 1.100 keer gelezen

ZEELAND/BOEKEL | Hans Derksen en Ton Zegers uit Zeeland rijden al ruim tien jaar door Europa om boeken op te halen voor de stichting Read to Grow. Onlangs werden ze hiervoor in het zonnetje gezet.

door Henk Lunenburg

Stichting Read to Grow is in 2002 opgericht in Brandevoort, gemeente Helmond. Het doel van de stichting is om kinderen die geen of moeilijk toegang hebben tot boeken van boeken te voorzien. De boeken gaan met name naar dorpsscholen, maar ook weeshuizen, hiv-aids hospices, jeugdgevangenissen, jeugdcentra, dovenscholen, scholen op vluchtelingenkampen, vakscholen en openbare bibliotheken. Deze stichting schenkt wereldwijd boeken aan kleinschalige projecten in ontwikkelingsgebieden. Het gaat hierbij om Engels- en Franstalige school-, lees-, en informatieboeken. Ook plaatjesboeken zijn welkom.

Ontwikkelingslanden
Sinds 2008 is Read to Grow gehuisvest in een voormalige champignonkwekerij in Boekel. Elke maandag worden de boeken door zes vrijwilligers gesorteerd op taal, categorie, leeftijd en kwaliteit. Na het sorteren verpakken ze de boeken in speciale dozen van gelijke afmetingen en stapelen ze op pallets. De boeken worden dan geschonken aan partnerprojecten. Die zorgen vervolgens zelf dat de boeken in containers met andere hulpgoederen verstuurd worden naar hun projecten in ontwikkelingslanden. Read to Grow werkt samen met 250 partnerorganisaties uit Nederland en Vlaanderen werkzaam in 65 ontwikkelingslanden. Als de boeken dan zijn aangekomen is het partnerproject verplicht om een brief met foto's terug te sturen als bewijs van goede ontvangst. Op 2 februari van dit jaar is het 1000e project bereikt waarbij ruim 400 Engelstalige kinderboeken zijn uit gereikt aan Stichting Health for Nepal uit Helmond.

Verzamelen van de boeken
De internationale schoolcoördinator en/of het secretariaat benadert via de mail en telefoon scholen en bibliotheken in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen voor het verkrijgen van goede kwaliteit gebruikte boeken, of giften van nieuwe boeken in het Engels en Frans voor alle leeftijden. Via de Wereld Boeken Dag Actie proberen ze de leerlingen van deze scholen te stimuleren om een van de meest favoriete boeken te schenken aan een ander kind in een ontwikkelingsland. "De adressen van deze scholen worden doorgegeven aan mij", vertelt Hans. "Ik maak dan de route en de afspraken voor het ophalen van de boeken." In het begin had hij steeds één andere bijrijder maar na een jaar werd zijn zwager Ton Zegers zijn vaste bijrijder. Samen doen ze dit al tien jaar. "In 2018 haalden we 40.000 boeken op bij internationale scholen in België, Nederland, Luxemburg en Duitsland", vertelt Ton. "Meestal zitten de boeken in dozen van verschillende afmetingen en groottes, maar soms ook in kratjes of plastiek tassen. Het inladen is allemaal handwerk. Als we in Nederland boeken op moeten halen, vertrekken we niet voor 08.00 uur, dit om files te vermijden." Naar Duitsland, België en Luxemburg zijn ze al wel vroeg op pad. "Meestal halen we dan in twee of drie verschillende steden boeken op. Soms komen we op internationale scholen die streng bewaakt zijn en daarvoor moet vooraf veel papierwerk geregeld worden." Hans stelt de routes zo samen dat ze in één dag weer terug zijn. "Per jaar maken we ongeveer tien tot twaalf 'bookdrives', waarbij we ruim 10.000 kilometer afleggen." Tijdens deze ritten hebben ze aan gespreksstof geen gebrek. Beiden houden van voetbal en hebben ook jaren in het eerste van voetbalvereniging Festilent gespeeld. "Het belangrijkste bij het voetbal vinden we het spelverloop", aldus Hans. "Als het een mooie wedstrijd is genieten we allebei, dan maakt het niet uit of het onze favoriete club is of niet. Ook volgen we het Europese voetbal, zeker nu Ajax het zo goed doet." Naast voetbal, fietsen ze ook veel. Ze zijn vaak op hun mountainbike te vinden op de Maashorst. De politiek wordt ook vaak besproken, zeker de onderwerpen die ouderen aangaan. Als er niets gezegd wordt genieten ze van de omgeving. "Elke rit is weer anders. Gelukkig hebben we nog nooit vervelende dingen meegemaakt onderweg."

In het zonnetje gezet
Hans en Ton werden tijdens de nieuwjaarsreceptie dit jaar in het zonnetje gezet omdat ze al tien jaar boeken ophalen in Europa voor de stichting. Naast complimenten van het bestuur kregen ze een boeket bloemen en een mooi beeldje dat gemaakt is in Afrika. Dit beeldje is een kopie van het beeld 'The Giving Child', dat in 2005 gemaakt is door Willem van der Velden. Het staat in brons op De Plaetse in de Veste in Brandevoort, gemeente Helmond. "We waarderen deze aandacht maar vinden eigenlijk dat alle andere medewerkers meer en belangrijker werk doen voor de stichting dan wij", vinden de twee. Kijk voor meer info op www.readtogrow.eu.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant