Logo kliknieuws.nl/uden
Tonny achter zijn drumstel (foto: Henk Lunenburg)
Tonny achter zijn drumstel (foto: Henk Lunenburg)

Al 50 jaar de 'linkshandige zingende drummer'

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Muziek maakt een groot deel uit van het leven van Tonny Damen. De in Mill geboren drummer vertelt aan het Udens Weekblad over zijn grote passie.

Hoe is het drummen in je leven gekomen?
"Ik heb twee jongere broers. De jongste heeft wel wat gedrumd maar is daar niet in doorgegaan. Onze ouders hebben nooit iets in muziek gedaan. Ik heb gevoetbald bij Juliana in Mill. Tijdens mijn Mulo periode in Mill zat ik bij een grote vriendengroep. Samen hebben we een kippenschuur in Mill verbouwd tot een ontmoetingsruimte: 'de keet op de Achterdijk'. Hier kwamen we na schooltijd gezellig bij elkaar om muziek te maken. Ik had daar een drumstel staan, die ik kon kopen van het geld dat ik had verdiend bij een kippenslachterij in Boxmeer. Iemand anders had een gitaar en er stond ook een piano. Samen maakten we daar muziek. Zelfs de pastoor en kapelaan kwamen bij ons op bezoek. We haalden ook vriendinnetjes uit Uden op, om gezellig samen te zijn. Soms kwamen we elke dag bij elkaar. We betaalden hiervoor slechts 1 gulden per persoon per week. In deze periode speelde ik met vrienden in school- en beatbandjes, zoals Beatgroep IK en Full Action."

Waar heb je je vrouw leren kennen?
"Op 15-jarige leeftijd ging ik werken bij Philips in Uden, waar ik in 1978 mijn vrouw Wilke leerde kennen. Ik kende haar al van het uitgaansleven bij van Handel in Erp. Tijdens het 25-jarig bestaansfeest van Philips Uden bij Moeke Peerenboom sloeg de vonk over. Voor dit feest was een alternatieve blaaskapel opgericht en daarin speelde ik op de drums. In 1980 zijn we getrouwd en in de Bitswijk in Uden gaan wonen. Daar zijn onze twee kinderen geboren. Justin heeft gedrumd en was lid van de jeugdharmonie. Cindy speelde saxofoon bij de jeugd hofkapel. We hebben twee kleinkinderen. Tien jaar heb ik in het bestuur van Stichting Bitswijk en in de evenementencommissie gezeten. Ik was ook actief bij de carnavalsvereniging De Dorstvlegels. Bij gelegenheden was ik diskjockey in het Trefcentrum."

Wanneer kwam je muzikale doorbraak?
"In 1975 werd ik benaderd door twee muzikanten uit Alverna met de vraag of ik ook kon zingen. Trio De Milando's is hieruit ontstaan. We waren zeer gewild op bruiloften, partijen en gehuwdenbals. We hebben zes jaar bestaan. Hierna werd ik gevraagd om zanger te worden bij de countryband 'Rustic Union' die onder de naam 'Bozéla's' dans- en feestavonden verzorgde. Verschillende jaren heb ik als drummer en zanger deel uitgemaakt van deze groep. In 2001 ben ik om gezondheidsreden gestopt. Na een paar jaar rust werd ik gevraagd als drummer en zanger bij de 60/70 jaren band 'de Bende' uit Uden. Toen The Rocking Sixties op zoek waren naar een nieuwe drummer vroeg Ad Nouwen mij of ik dat wilde worden."

Wie heeft The Rocking Sixties bij elkaar gebracht?
"Begin 2013 heeft Pim Reedijk met Fred van Herwaarden de band opgericht. Ad Nouwen kwam erbij als bassist. Ad heeft slechts een paar jaar deel kunnen uitmaken van deze band, na een verloren strijd tegen zijn ziekte is hij in 2016 overleden. Zijn muziek was zijn alles, zijn inzet was daarom ook groot. Fred heeft twee jaar deel uitgemaakt van de band."

Hoe is nu de samenstelling van The Rocking Sixties?
"The Rocking Sixties is een echte vriendengroep. Pim Reedijk (69) uit Waalwijk is de slaggitarist van de band. De zakelijke afspraken worden door hem gemaakt. Rob Monteiro (62) uit Sommeren bespeelt toetsen en doet backing vocals. Willy van Boxtel (69) uit Reek is bassist. Frans Brandsen (72) uit Oss is de sologitarist. Ik ben er sinds 2015 bij als drummer en zanger. Al 50 jaar sta ik bekend als de linkshandige zingende drummer."

Welke muziek spelen jullie?
"Naast rock & roll muziek uit de jaren 50 en 60 zoals van Cliff Richard, Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison en Tielman Brothers, spelen we muziek uit de wat latere tijd. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan The Bellamy Brothers, Eagles, en The Motions. Uiteraard staan er ook diverse instrumentale nummer op onze setlijst, onder meer van The Shadows en De Maskers."

Waar en wanneer treden jullie op?
"Door ons enthousiasme en optredens houden we de muziek uit die tijd levendig. We repeteren één keer in de week en treden maximaal vijftien keer per jaar op. Onze band zorgt altijd voor een gezellige middag of avond waar volop kan worden gedanst en meegezongen. Regelmatig komt de rock & roll dansgroep Thunderbirds uit Lierop een dansdemonstratie geven. We spelen binnenkort tijdens de Streekfeesten in de Reek op 28 april van 12.00 tot 16.00 uur. Op Bevrijdingsdag, 5 mei, treden we op bij Den Brouwer in Mariaheide van 15.00 tot 18.30 uur. Beide evenementen zijn gratis te bezoeken."

Hebben jullie ook een fanclub?
"Cobie Boeijen en Henk van de Elzen hebben in 2018 een fanclub opgericht en die telt nu 250 leden. Het lidmaatschap is kosteloos. De fanclubavond dit jaar is op 15 september bij Den Brouwer in Mariaheide."

Meer info over The Rocking Sixties: 06 45 40 06 43. Meer info over de fanclub: hmvdelzen@ziggo.nl.

Meer berichten