Afbeelding

Crowdfunding voor kruidentuin Udense Abdij

Human Interest 1.038 keer gelezen

UDEN | De kruidentuin van de Zusters Birgittinessen van de Udense Abdij 'Maria Refugie' werd ruim veertig jaar geleden aangelegd als een 'hortus conclusus', een ommuurde tuin naar voorbeeld van een middeleeuwse 'cruydthof'. De kruidentuin wordt onderhouden door een groep enthousiaste vrijwilligers. Na veertig jaar is de tuin aan een grondige opknapbeurt toe. Hiervoor is een crowdfundingsactie opgezet.

De kruidentuin is een strak ingedeelde tuin met verschillende bedden die omgeven worden door buxushaagjes en paadjes. De tuin omvat vier afdelingen waarin ruim 150 soorten planten staan. Naast de geneeskrachtige planten zijn er aparte bedden voor keukenkruiden, verfstofplanten en zeldzame inheemse gewassen. De kruidentuin is nu één van de visitekaartjes van Museum Krona (Museum voor Religieuze Kunst). De kruidentuin is voor iedereen vrij toegankelijk, zonder dat het museum hoeft te worden bezocht. Wandelaars, fietsers of toevallige passanten kunnen er even bijkomen. Uitrusten op het terras, genieten van de schoonheid en stilte van de tuin.

Opknapbeurt
De tuin is toe aan een opknapbeurt. De naambordjes bij de bedden en planten moeten worden vernieuwd, kruiden bijgeplant, een tuingidsje ontwikkeld en meubilair geplaatst. Bovendien wil Museum Krona graag een audiotour lanceren met informatie over de belangrijkste onderdelen van de tuin. Om de wensen te realiseren: naambordjes, vernieuwing planten, tuindgidsje, audiotour enzovoorts is 10.000 euro nodig. Dit geld wordt bij elkaar gebracht door middel van crowdfunding. Het streefbedrag van de actie is 5.000 euro. De provincie Noord-Brabant verdubbelt dit bedrag dan tot 10.000 euro.

Wil je hieraan bijdragen? Ga dan naar de website www.crowdfundingvoornatuur.nl voor verdere informatie en het storten van een donatie. De actie loopt tot en met 31 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant