Volkelse buurtvereniging viert 50-jarig bestaan | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Een foto uit het jubileumboek van de familie Van Boxtel in 1920.
Een foto uit het jubileumboek van de familie Van Boxtel in 1920.

Volkelse buurtvereniging viert 50-jarig bestaan

  •   keer gelezen   Human Interest

VOLKEL | Buurtvereniging 'Onder Ons' uit Volkel viert komend weekend haar 50-jarig bestaan. Onder het motto 'Voor de buurt, door de buurt' hebben diverse commissies het feest voorbereid. Zo'n vijftig jaar geleden ontstond de buurtvereniging uit de deelname aan de carnavalsoptocht. De buurt kenmerkt zich door een grote saamhorigheid en onderlinge hulpvaardigheid. Twee vertegenwoordigers uit de buurt, Hans van de Locht en Anita Bos, vertellen erover.

door Ankh van Burk

De buurtvereniging omvat de Hoge- en Lage Randweg, Niemeskantweg, een deel van de Maatseheistraat en een deel van de Boekelsedijk en een paar huizen op de Leeuwstraat. Anita: "In totaal 65 huishoudens, waarvan er 62 lid zijn." Hans: "We hebben twee Whatsappgroepen: een voor buurtpreventie en een voor onderonsjes voor vermissing van een dier of een hulpvraag. De hulpvaardigheid is hier groot: op een hulpvraag komen eerder te veel dan te weinig mensen op af." Naast saamhorigheid en hulpvaardigheid staat de gezelligheid ook hoog in het vaandel. Het hele jaar door worden er veel activiteiten georganiseerd voor jong en oud. Hans somt er een paar op: "In de zomer op maandagavond jeu de boules, in de winter kaarten, een motortoertocht, fietstocht met thema, buurtfeest op Burendag, AED-oefenavonden, kerst- en paasstukjes maken en elk jaar een bijzonder uitje zoals een open dag op de bedrijven in de buurt." Anita: "Gezinnen betalen maar 30 euro per jaar en met hand- en spandiensten genereren we de overige inkomsten. Dat kunnen we alleen omdat iedereen op zijn eigen manier een steentje bijdraagt."

Jubileumboek
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan wordt er een jubileumboek uitgegeven met als titel 'Het blijft onder ons', dat op zondag 19 mei gepresenteerd wordt. Anita: "Van elk huis in de buurt zijn we de geschiedenis van de bewoners zo ver mogelijk in de tijd terug gegaan. Dat leverde bijzondere verhalen op, die we geïllustreerd hebben met diverse foto's. Alle verhalen hebben we uit de overlevering van wat de huidige bewoners zich nog konden herinneren. Door het hele boek heen zie je hoe de buurt in de loop van de tijd veranderd is. Vroeger woonden er wat keuterboertjes, stierven vrouwen nog in het kraambed en ook kindersterfte kwam nog voor. De grote brand in 1942 komt aan de orde, die 13 huizen in de as legde, doordat de vonken door de harde wind andere rieten daken in brand zetten. In de huidige tijd kent de buurt nog maar twee landbouwbedrijven en is de bedrijvigheid vervangen door veel kleine gespecialiseerde bedrijven, zoals een cateraar, antiquair en een bloemist. Ook opvallend is dat bewoners uit deze buurt tamelijk honkvast zijn. Veel nazaten blijven in de buurt wonen." Het jubileumweekend wordt gehouden in De Hooiberg. Op zaterdag zijn er jeugdactiviteiten en na een gezamenlijke maaltijd volgt er een feestavond. Anita: "Het aardige is dat een naburige buurtvereniging op de feestavond en de reünie komt bedienen." De zondag staat in het teken van een reünie voor oud-bewoners met lunch. Verder is er een taartbakwedstrijd 'Heel Onder Ons Bakt'. "Heel het feest is tot stand gekomen met hulp van iedereen", aldus Hans en Anita.

Meer berichten