Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
FOTO'S

Opening van geheel vernieuwd 'Pietekoike'

Human Interest 1.326 keer gelezen

UDEN | Vandaag is het vernieuwde 'Pietekoike' van St. Jan in Uden geopend. Er werd hard gewerkt door vrijwilligers om dit mogelijk te maken.

Het Pietekoike ontstond toen Bart Somers en Cor Manders op verzoek van een aantal mannen die wonen in St Jan, begonnen met het begeleiden van timmerwerkzaamheden voor de bewoners. Een van de bewoners, dhr. Piet van der Spank  (helaas is hij op 19 maart overleden) had hier al lang om gevraagd. In het begin waren het voornamelijk vogel- en insectenhuisjes die door Bart en Cor thuis voorbereid werden. Er was namelijk geen hout en gereedschap zoals bijvoorbeeld een zaagmachine aanwezig. Van huis uit brachten Bart en Cor wat hand gereedschappen mee om alles zo goed mogelijk te kunnen maken met de bewoners samen. Ze waren veel tijd kwijt met het inrichten, opbouwen en weer opruimen van de werkplek in De Ontmoeting.

Eerste versie
Toen de buitentemperatuur beter werd, in de zomer van 2016, werd uitgeweken naar het houten gebouw in de tuin. Zodra de winter weer in aantocht kwam, gingen Bart en Cor naar de directie van St. Jan met de vraag of er ergens in het gebouw een vrije ruimte was voor de timmerafdeling. Helaas was er niets vrij. Toen ontstond het idee om het gebouw in de tuin om te bouwen tot timmerplaats voor de bewoners. Hiervoor kregen ze het fiat van de directie en er kon begonnen worden met de bouw. Na een paar weken opruimen, isoleren en echt timmerwerk door de eigen timmervrijwilligers werd op 1 november 2017 de eerste versie van het Pietekoike geopend. De naam ontstond doorat de initiatiefnemer Piet heet, er vogelkooitjes voor vogeltjes(pietjes) gemaakt werden, een aantal vrijwilligers en bewoners die er kwamen Piet heetten en er een volière achter staat met 'pietjes'. Het aantal deelnemende en enthousiaste bewoners groeide zodat de huidige ruimte te krap werd en er al gauw aan uitbreiding werd gedacht. Jan van de Kamp (91) is een van de bewoners die vanaf het begin enthousiast deel neemt aan de timmerwerkzaamheden en komt nu inmiddels twee keer per week.

Reorganisatie
In februari van dit jaar werd begonnen aan een totale reorganisatie van het gehele houten gebouw zodat er meer ruimte kwam. Ook nu weer met toestemming van de directie. De kippen kregen achter het gebouw een geheel nieuw onderkomen. Daarna werden er ruimtes geschikt gemaakt voor de tuinmannen en ook de buitenkant kreeg een nieuw aanzicht. Dit alles is mogelijk gemaakt door het harde werken van de vrijwilligers Bart, Cor, Marcel en Herman. Zij werden regelmatig ondersteund door een van de bewoners: Jos van de Acker.

Gereedschap schenken
St Jan is nog altijd op zoek naar gereedschap en materialen die ze goed kunnen gebruiken om weer de mooiste dingen van hout te maken. Dus heb je thuis nog hand en/of elektrisch gereedschap liggen, en doe je daar niks meer mee, overweeg dan eens om dit te schenken aan het Pieterkoike van St. Jan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant