Logo kliknieuws.nl/uden
INTERVIEW BEDRIJVIG UDEN

'Je gaat uit van de natuur van het paard'

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Paardrijden als hobby, dat is in principe niks bijzonders. Maar westernrijden is wel even een heel ander verhaal. Maar liefst vijf keer per week traint Yvette Kerhof, zelfstandig ondernemer als Interim Salaris Consultant in Uden, met haar paard, geheel in cowboy-stijl.

"Met mijn paard, een American Quarter Horse, rijd ik zowel reining als working-cow-horse. Bij het eerste rijd je een vooraf vastgestelde proef. Deze proeven kenmerken zich door het hoge tempo, snelle spins en de slidingstops. Bij de working-cow-horse drijven mijn paard en ik een koe op."

Gek van paarden
Yvette was als klein meisje al helemaal gek van paarden. "In eerste instantie heb ik lang dressuur gereden. Toen mijn laatste dressuurpaard echter geblesseerd raakte was ik daar zo van ontdaan dat ik niet meer wilde paardrijden. Ongeveer anderhalf jaar heb ik niet gereden, tot ik een kortstondige relatie kreeg met een man die western reed. Algauw begon het bij mij weer te kriebelen, dus ben ik western lessen gaan nemen bij Wendy van Osch. Kort daarna heb ik mijn eerste quarter gekocht."

Spannend
Naast het trainen gaat Yvette met haar paard zo'n tien keer per jaar op wedstrijd. "Het mooie van westernrijden is dat je uitgaat van de natuur van het paard. Het doel is dat wij zo weinig mogelijk doen, terwijl het paard toch datgene doet dat wij willen. Daarnaast zijn quarter horses paarden met een heerlijk karakter: relaxed en werkwillig. Tot slot gaat alles wat wij doen hard en snel, en dat maakt het natuurlijk spannend en leuk."

Genieten
Behalve meedoen aan wedstrijden en de hoop om daar ooit nog eens een prijs te kunnen winnen heeft Yvette één doel dat ze vooral belangrijk vindt: "Met en van mijn paard genieten!"

Meer berichten