Logo kliknieuws.nl/uden
THEMAWEEK OOG VOOR ELKAAR

'Gehandicapten-voetbal dekt de lading niet'

  •   keer gelezen   Human Interest

'Meer oog voor elkaar'. Dat is iets wat de Udense Anton van Donzel en René Jetten in onze gemeente willen creëren. Met een themaweek van 28 september tot en met 2 oktober hopen zij meer mensen bij elkaar te brengen en samen te laten komen. Ruim 35 verenigingen, stichtingen, wijk en straatbewoners en sportclubs uit Uden Volkel en Odiliapeel doen mee. De komende weken plaatst het Udens Weekblad iedere week een interview met deelnemers. Deze week: Carla Doeleman, coördinator en begeleider G-voetbal UDI'19.

Veel mensen noemen het G-voetbal van UDI'19 gehandicapten-voetbal. "Dat is lastig", vertelt Carla. "Dat dekt de lading namelijk niet. G-voetbal is bedoeld voor iedereen die niet fijn kan voetballen in een regulier team. Dat kan zijn vanwege een lichamelijke beperking, een verstandelijke beperking, een sociale beperking of vanwege gedrag dat wat meer aandacht vraagt. Heel veel mensen zijn dus welkom en dit alles onder het motto: gewoon wat gewoon kan, speciaal wat speciaal moet." Het gaat niet alleen om voetbal. "Je bent onderdeel van een team, je leert samen spelen/werken, je krijgt meer zelfvertrouwen, wordt zelfstandiger en je maakt vrienden. Dat is voor mij de kers op de taart: als de spelers goede sociale contacten opdoen. Het is geweldig als de spelers trots vertellen dat ze hun verjaardag echt hebben gevierd met hun voetbalvrienden, of als ik ze op de kermis tegenkom en ze vertellen dat ze samen een avondje uit zijn. Ze kijken bijvoorbeeld ook samen voetbal. Mooi toch! Dat biedt voetbal en lid zijn van een vereniging dus ook. Je gaat ergens bij horen en wie wil dat nu niet."

Voor UDI'19 is het G-voetbal ook belangrijk. Leden zien vooral wat we allemaal wel kunnen en hoe belangrijk het is dat bij sport plezier voorop staat. De voetballers worden op steeds meer plaatsen in de vereniging actief. Zo is er een steward bij de wedstrijden van UDI 1, zijn er lid van de onderhoudsploeg en helpen ze mee als technische staf bij het UDI-kamp. "Er staan nog veel mensen langs de zijlijn. Daarom organiseren we, als afsluiter van het 100-jarig bestaan van UDI'19, een avond die in het teken staat van G-sport: Groei-sport. Centraal staat de groei van de sporter, maar nog meer hun groei als volwaardig lid van de vereniging en samenleving. Bovendien willen we dat er 'iets groeit' binnen het verenigingsleven. Je bent welkom op dinsdag 1 oktober om 18.45 in het hoofdkantoor van de IBN in Uden. Voor meer informatie over deze avond verwijs ik je graag naar www.UDI19.nl."

Meer berichten