Logo kliknieuws.nl/uden
Oog voor Elkaar

' Iedereen heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid'

  •   keer gelezen   Human Interest

'Meer oog voor elkaar'. Dat is iets wat de Udense Anton van Donzel en René Jetten in onze gemeente willen creëren. Met een themaweek van 28 september tot en met 2 oktober hopen zij meer mensen bij elkaar te brengen en samen te laten komen. Ruim 35 verenigingen, stichtingen, wijk en straatbewoners en sportclubs uit Uden Volkel en Odiliapeel doen mee. De komende weken plaatst het Udens Weekblad iedere week een interview met deelnemers. Deze week: Peter van den Elzen, jongerenwerker bij Stichting Compass Uden en begeleider bij Join-Us.

Sinds januari 2019 is er elke woensdagavond een groep waar jongeren met meer behoefte aan sociaal contact terecht kunnen. De ene week voor 12 tot 18-jarigen, de andere week voor 18 tot 25-jarigen. Het jongerenwerk van Stichting Compass heeft hiervoor het concept Join-Us ingezet. Peter: "Tijdens de Join-Us avonden wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld, verbeteren van sociale vaardigheden, het invullen van vrije tijd en het opbouwen en onderhouden van een eigen passend netwerk. Dat klinkt misschien allemaal heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het gewoon vrije tijdsbesteding met een doel. De jongeren hebben zelf de grootste inbreng in wat er op de avonden gebeurt." Zo kan er gemakkelijk geoefend worden in het voorstellen en organiseren van activiteiten. Activiteiten zijn bijvoorbeeld bordspellen spelen, bowlen, naar de Efteling en gamen. "Ook in de schoolvakanties gaan deze avonden door, omdat dit juist de momenten zijn waarop jongeren het minst gestructureerd contact met leeftijdsgenoten hebben." Voordat je van eenzaamheid bij jongeren kan spreken, is er eerst een fase waarin er meer behoefte is aan sociaal contact. "Zo ben je in het weekend vaker op jezelf aangewezen en zou je wel eens vaker met leeftijdsgenoten willen afspreken. Soms lijkt het misschien alsof iedereen in je omgeving vrienden heeft en leuke dingen doet. Iedereen heeft wel eens gevoelens van eenzaamheid, maar als dit langere tijd wordt ervaren kan het blijvende negatieve gevolgen hebben. Om er voor te zorgen dat een (hele normale) behoefte aan sociaal contact geen eenzaamheid wordt is het belangrijk dat er in deze fase al wordt ingegrepen. Door de jongere zelf, door ouders, door school, de huisarts, of betrokken zorg en welzijn professionals."

Benieuwd naar Join-Us en lijkt het iets voor jou of iemand die je kent? Kijk dan op Join-us.nu. Hier vind je alle informatie die je zoekt en kun je je ook inschrijven voor een van de twee groepen in Uden. De avonden hebben als start- en eindpunt altijd jongerencentrum MC aan de Loopkantstraat 17 en zijn van 18.30 tot 21.30 uur.

Meer berichten