Logo kliknieuws.nl/uden
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

'Fotografie is echt mijn redding geweest'

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ria van Lavieren fotografeerde 250 senioren van 70+, maar haar ultieme wens is zanger Waylon te mogen fotograferen in haar eigen studio. Wij spraken met haar over haar grootste passie.

Waar ben je geboren en waar zat je op school?
"Ik ben in 1970 geboren in Groningen. In 1981 zijn we naar Uden verhuisd. Ik heb na het basisonderwijs de Aloysius MAVO, de Kruisherencollege HAVO en daarna nog twee en een half jaar HBO, Creatief Educatief Werk gedaan. Ik wilde graag fotograaf worden, maar dat was financieel niet haalbaar. Tijdens mijn studie heb ik verschillende stages gedaan, maar het was allemaal niet wat ik wilde. Ik ben geen theoriemens, ik ben meer een praktijkmens. Ik had inmiddels mijn vriend leren kennen en we wilden samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Daarom heb ik in het derde jaar besloten om te stoppen met mijn studie en te gaan werken."

Wanneer is je interesse voor fotografie ontstaan en door wie?
"Mijn vader heeft altijd gefotografeerd. Hij drukte zijn foto's zelf af in zijn eigen doka. Ik vond het wel mooi wat hij kon, maar het interesseerde mij niet zo. Ik weet nog dat hij op de camping een oude vrouw heeft gefotografeerd en die foto ging de hele wereld over, zo mooi was die. Dat vond ik wel heel bijzonder. In 2004 brak ik mijn enkel tijdens het ramen zemen. Er zat zoveel schade in de enkel dat hij regelmatig schoon gemaakt moest worden en in 2007 ging dat helemaal mis; er is een dystrofie ontstaan. Ik heb toen drie jaar met krukken gelopen en fotografie was mijn uitvlucht. Ik zat in die tijd in de ouderraad op basisschool de Camelot. Rob van Berkel kwam daar voor schoolfotografie en ik vertelde hem dat ik ook fotografeerde. Hij vroeg of ik wat van mijn eigen werk wilde laten zien. Ik vertelde hem dat ik voornamelijk buitenopnames maakte omdat ik studiowerk nep vond, maar na een bezoekje aan zijn studio was ik helemaal om. Ik kocht voor mijzelf een studio-set en fotografeerde regelmatig gezinnen en kinderen. Dat ik nog steeds met krukken liep was niet handig als fotograaf. Ik zocht uit of er meer aan gedaan kon worden en heb een afspraak gemaakt bij de St. Maartenkliniek. Daar heb ik een therapie gedaan waar ze door de pijngrens gaan en na één sessie kon ik mijn krukken weg zetten. Na meerdere sessies kon ik weer dingen doen die ik al jaren niet meer kon. Fotografie is echt mijn redding geweest. Alles heb ik in de praktijk geleerd, ik heb geen opleiding of cursus gevolgd. Sinds 1 april 2016 sta ik officieel ingeschreven als zelfstandig fotograaf: Lavierenphotography."

Wat is Project Zenna en hoe ben je daarmee begonnen?
"Fotograaf Zenna Aydin uit Deventer had een idee om iedereen van 70 jaar en ouder een fotoshoot aan te bieden, want vond ze: "Elke senior verdient een mooie foto." Hierover plaatste ze in maart 2016 een oproep op Facebook. Na een interview in een plaatselijke krant reageerde iemand uit Zwolle dat hij in zijn stad de senioren wilde gaan fotograferen. Zo kwam dit balletje aan het rollen. Toen William Rutten dit idee op zijn Facebookpagina deelde, werd het balletje een sneeuwbal. In korte tijd meldden dertig fotografen dat ze mee wilden doen en dat werden er uiteindelijk 65. Ik heb ook contact opgenomen met Zenna en die vertelde dat de fotoshoot en één foto gratis moest zijn voor de senior, maar dat nabestellingen wel betaald moesten worden. In mei 2016 besloot ik om het drie maanden te gaan proberen. Na een oproep op Facebook meldde een kunstenares uit Volkel zich als eerste. Dit was zo'n leuke fotoshoot dat ik besloot om door te gaan."

Hoeveel senioren van 70 plus heb je inmiddels gefotografeerd?
"Ik heb nu ongeveer 250 senioren uit Uden en omgeving gefotografeerd. Sommigen in hun eigen huis, anderen weer bij mij thuis. Tijdens de fotoshoot is meestal één familielid aanwezig. Tijdens de nostalgische kermis in de tuin van St. Jan heb ik in het prieeltje mijn studio set opgebouwd en diverse bewoners gefotografeerd. De reacties waren leuk en de familie was dankbaar voor de mooie foto's. Ik werk de foto's niet bij in Photoshop, dat er rimpels te zien zijn vinden mensen van deze leeftijd niet erg en de familie is heel blij met de manier waarop hun dierbare is gefotografeerd."

In januari 2019 werden foto's van Project Zenna geëxposeerd in Deventer. Wat was jouw bijdrage daaraan?
"Van de 65 deelnemende fotografen hebben er dertien geëxposeerd in Deventer, waarvan ik er één was. Drie dagen lang waren prachtige portretten van senioren te bewonderen. De reacties waren zeer lovend. Voor de Udense senioren was de afstand te ver om te gaan kijken. De foto's van de bewoners van St. Jan zijn na de zomervakantie van vorig jaar al te bewonderen geweest tijdens een expositie in St. Jan, en mogelijk komt hierop nog een vervolg."

Wie of wat staat op je verlanglijst om te mogen fotograferen?
"Ik heb één grote wens en dat is zanger Waylon te mogen fotograferen. De eerste keer dat ik hem zag was in Eindhoven en daarna in De Pul in Uden. In Eindhoven was een heel klein intiem optreden, waar hij vertelde over zijn leven en drugsverleden en hij zong liedjes van zijn 'helden'. Bij de ingang mochten we een kaartje invullen met onze wens. Ik heb opgeschreven dat ik hem graag wil fotograferen. Alle wenskaartjes werden in een koffer verzameld en tijdens het optreden werden enkele wensen vervuld. Helaas zat mijn wens daar niet bij. Tijdens diverse concerten van Waylon heb ik hem al vaak gefotografeerd en dat zijn mooie en dierbare herinneringen. Maar hier in mijn studio, ja, dat is mijn ultieme wens."

Bent u 70+ en heeft u interesse in een fotoshoot? Stuur dan een berichtje naar: lavierenphotography@gmail.com.

Meer berichten