Logo kliknieuws.nl/uden
Nick verzamelde drie jaar lang allerlei verhalen.
Nick verzamelde drie jaar lang allerlei verhalen.
INTERVIEW

'Hoe meer verhalen ik schreef, hoe leuker het proces werd'

  •   keer gelezen   Human Interest

BOEKEL | De Boekelse Nick van der Aa (35) begon drie jaar geleden aan zijn eerste boek, dat afgelopen zaterdag werd gepresenteerd. In 'Wereldberoemd in Boekel' lees je, zoals hij het zelf noemt, allerlei 'lochte verhalen'.

door Temmie van Uden

"Ik hou ervan om dingen te verzamelen", begint Nick, wanneer we hem treffen in zijn geboortedorp. "Ik woon bijna tien jaar in Arnhem. Toen ik vijf jaar geleden weer in Boekel ging werken, kwam ik erachter dat ik anders naar dit dorp ging kijken. Het is klein, rauw en onafhankelijk, wat zorgt voor bijzondere verhalen. Dat was het moment waarop ik me besefte dat ik misschien ook wel verhalen moest gaan verzamelen." En dat gebeurde. Naast zijn fulltime baan bracht hij zijn vrije uurtjes door met zo veel mogelijk mensen. Luisterend, schrijvend en niet te vergeten: observerend. "In het boek lees je de verhalen door mijn ogen. Ik heb de karakters uitgediept en de Boekelse cultuur op deze manier proberen te vangen." Door zijn stijl van schrijven is het boek volgens de debuutschrijver gemakkelijk te lezen. "Het boek is voor iedereen leuk. Het is voor een zo breed mogelijke doelgroep geschreven, zowel oud als jong. Het zijn korte verhalen, die allemaal in bepaalde opzichten bijzonder zijn. Ook voor de buitenstaander." Want waarom roken Mari's varkens toch altijd naar Chinees? En wat doet Clint Eastwood in Boekel? Het word je allemaal verteld.

Verdieping
Er staan vooral grappige situaties en anekdotes in het boek, maar af en toe is het wat serieuzer. Zo wilde Nick een stukje verdieping in het Boekelse niet overslaan. "In bepaalde stukken kijk ik naar Boekel op onder andere politiek en geografisch gebied", vertelt hij. "Daarnaast komt de geschiedenis komt aan bod. Ik ben bijvoorbeeld gaan zoeken waar de liefde voor het motorcrossen in dit dorp eigenlijk vandaan komt, en waarom iedereen hier 'nondeju' zegt."

Lochte verhalen
Het boek is te koop voor 17,95 euro, via www.nickvanderaa.nl. "Hoe meer verhalen ik schreef, hoe leuker het proces werd. Samen met de mensen die me geholpen hebben bij het schrijven van het boek en het maken van het ontwerp hebben we iets heel moois neergezet." Drie jaar aan informatie met als resultaat dertig 'lochte' verhalen. Zoals Nick in zijn voorwoord in het boek beschrijft: 'Geen roddels of achterklap. Gewoon verhalen, uit het leven gegrepen. Maar wel een Boekels leven.'

Meer berichten