Logo kliknieuws.nl/uden
Frans met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen.
Frans met zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. (Foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET FRANS VAN BOXTEL

'Eén familie, één passie'

  •   1626 keer gelezen   Human Interest

UDEN | Chön-Ji-Kwan, Martial Arts Centre Uden staat onder leiding van Frans van Boxtel en echtgenote Marianne. Hun hele gezin is in de ban van vechtsport. Frans vertelt ons over de weg die hij samen met hen aflegde.

Hoe maakte je kennis met vechtsport?
"Ik was een klein manneke met rood haar, sproeten en flaporen, dus altijd de pispaal. Als er iets aan de hand was jankte ik naar huis. Mijn moeder zei dat ik eens van me af moest bijten. Bij de volgende ruzie heb ik terug geslagen, dat was de eerste keer dat ik van mij afbeet. Ik vond het maar niks. Later op school kreeg ik contact met Wim van de Putten, de zoon van mijn leraar 'mijnheer van de Putten'. Die had een Budo school genaamd Chon-ji-kwan. Ze deden daar judo, taekwondo, jiu-jitsu en kobudo. Ik wilde daar graag lid van worden maar dat vond mijn vader geen goed idee. Ik ging vaak kijken naar trainingen, maar mocht nooit meedoen. Met mijn vader ging ik naar de hondensport om als pakwerker te fungeren. Dat heb ik enkele jaren gedaan en zelfs een opleiding voor gevolgd. Het was best pittig en zwaar werk en het had toch iets met vechtsport te maken."

Wanneer begon je met gevechtssport?
"Op mijn 18e besloot ik om aan gevechtssport te gaan doen. Dag in dag uit ging ik trainen bij Sensei van de Putten. Ik begon met judo en taekwondo, en leerde snel daarna alle andere disciplines van de gevechtssporten. Bijna elke avond na mijn werk was ik in de sportschool en bij thuiskomst liet ik trots zien wat ik geleerd had. Elke drie maanden mocht je examen doen om een kleur slip of band te halen en steeds weer werd ik beter. Zo behaalde ik alle kleuren banden die er waren. In 1979 behaalde ik mijn eerste Dan, daarna moet je één jaar wachten tot je op examen mag voor je tweede Dan, twee jaar daarna voor je derde, enzovoorts. Ik heb heel vaak aan diverse wedstrijden meegedaan, in verschillende disciplines en altijd was ik de eeuwige tweede. In 1998 werd ik Nederlands Kampioen Hapkido, omdat mijn gedegen tegenstander er niet was. Bij de Europese Kampioenschappen werd ik ook weer tweede en werd derde op de World Games in Korea."

Wanneer werden jullie eigenaar van de sportschool?
"Vijftig jaar geleden, op 27 november 1969, is deze Budoschool opgericht door Sensei van de Putten. Vanaf 1978 ben ik lid geworden. Sensei van de Putten wist dat het mijn ambitie was om eens een eigen sportschool te hebben. Hij adviseerde mij om alle opleidingen te gaan volgen en diploma's te gaan halen die nodig zijn om een eigen sportschool te mogen beheren. Die raad heb ik opgevolgd, alle opleidingen inclusief de lerarenopleiding heb ik gevolgd. In 1984 heeft Sensei de sportschool aan mij en Marianne overgedragen en vanaf 1986 is die gevestigd aan de Hockeyweg in Uden. Vanaf 2001 is het omgedoopt tot Chön-Ji-Kwan, Martial Arts Centre Uden. Ik heb drie assistent trainers die mij helpen met lesgeven. Zij nemen mij waar als ik voor de sport in het buitenland ben. In de loop der jaren heb ik ruim 180 leerlingen opgeleid in diverse Dan-graden."

Wanneer zijn Marianne en de kinderen met de gevechtssport begonnen?
"Marianne begon hiermee na de geboorte van onze kinderen. Haar zus paste op onze kinderen als Marianne naar de sportschool ging. Als we naar wedstrijden gingen namen we onze kinderen mee. Op de tribune kregen ze de fles en speelden ze met de andere kinderen. Marianne volgde de opleiding scheidsrechter en behaalde haar EHBO diploma. Ze was Nationaal Scheidsrechter A klasse en volgde trainingen en heeft de 1e Dan Taekwondo. Toen de kinderen groter werden, gingen ze mee naar de sportschool en namen deel aan de trainingen. De jongste was een echte vechtersbaas, de oudste was meer een techneut. Zij kon de stijl goed uitvoeren. Ik heb hen zelf opgeleid. Susanne (36) was al op 12-jarige leeftijd 1e Dan Taekwondo en is nog steeds actief als Taekwondo beoefenaar. Charlotte (34) is draagster van de 1e Keup Taekwondo. Als wij sportieve verplichtingen hebben in het buitenland, runnen zij de zaak. Onze drie kleinkinderen krijgen inmiddels ook les van mij in de methode peuterjudo en judo, en zijn net als opa erg fanatiek."

Wat is de zelfverdedigingsstijl van de toekomst?
"Nadat ik vele seminars had gevolgd in Engeland en Amerika, was ik ervan overtuigd dat Hanmudo dé zelfverdedigingsstijl is voor de toekomst. Het is geschikt voor iedereen. Het draagt bij in goede gezondheid, conditie en welzijn van kleuter tot senior. Hanmudo krijgt in toenemende mate wereldwijde belangstelling. In Europa is Nederland met name in Uden het centrum voor deze sport. Ik had de 6e Dan en ben inmiddels President van de Europese Bond."

Je hebt ook een examen afgelegd in je eigen sportschool.
"
Voor het examen van de hogere Dan graden moet je altijd naar Dr. He-Young Kimm in Amerika. Ik heb toestemming gevraagd of ik op 61-jarige leeftijd examen mocht doen voor de 7e Dan in mijn eigen sportschool, in het bijzijn van mijn familie en leerlingen van de sportschool. De Koreaanse grondlegger kwam hoogst persoonlijk naar Nederland om mijn examen af te nemen. Ik ben nu de enigste drager van de 7e Dan in Europa. Als ik examen wil doen voor mijn 8e Dan, moet ik wachten tot 2026."

Heb je nog plannen voor de toekomst?
"Eind november bestond onze sportschool 50 jaar en dat gaan we vieren. Maar ik ben ook van plan om een boek uit te brengen. Etiënne Nijenhuis is een assistent, hij kwam met het idee dat ik een boek moest schrijven over het 50-jarig bestaan van de sportschool, compleet met foto's en uitleg over wat ik allemaal heb gedaan voor deze sport en over de technieken van de verschillende disciplines. Dat ik graag vertel over deze sport, wil nog niet zeggen dat ik het kan opschrijven, maar hij heeft aangeboden om te helpen met schrijven. We hebben inmiddels al vele foto's uitgezocht die mogelijk in het boek komen, met het verhaal wat daarbij hoort. De titel van het boek wordt 'Waarom Martial Arts'. Ik verwacht dat we eind 2020 het boek uit kunnen brengen."

Voor meer info: info@chon-ji-kwan.nl.

Meer berichten