Kinderboerderij Uden actief tijdens NLdoet afgelopen jaar. (foto: Peter Noy)
Kinderboerderij Uden actief tijdens NLdoet afgelopen jaar. (foto: Peter Noy)

Uden steekt handen uit de mouwen met NLdoet

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Het Oranje Fonds organiseert ieder jaar, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Hiermee zet de organisatie in het weekend van vrijdag 13 maart het vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit de handen uit de mouwen te steken met als doel mensen dichter bij elkaar te brengen. In Uden en omliggende dorpen staan verschillende dingen op het programma.

De Udense Kinderboerderij doet ieder jaar mee aan NLdoet. Volgens bestuurslid Thom Beuker is het een mooi initiatief waar de Kinderboerderij graag aan deelneemt. "Dit jaar hebben we gekozen voor het bouwen van een kweekkast voor de groentuin", vertelt hij. "Deze komt tegenover de nieuwe volières. Eerst zal er wat grondwerk worden uitgevoerd, maar we hopen in de zomer al de eerste groentes te kunnen oogsten. Mede met de financiële steun van het Oranje Fonds kunnen we dit project realiseren." Bij het Retraitehuis wordt de binnentuin opgeknapt, zodat de bewoners op mooie lentedagen weer fijn naar buiten kunnen. Zo wordt het kippenhok aangepakt, het terras geveegd en tuinmeubilair schoongemaakt. Stichting 't Huufke gaat aan de slag met de speeltuin, en de woonkamer van woongroep Ons Huis wordt weer helemaal opgefrist.

Maar NLdoet is meer dan alleen klusjes klaren. In MuzeRijk wordt op zaterdag 14 maart alles op alles gezet om wijkbewoners een leuke middag te bezorgen. "Wij bieden koffie en thee met diversen taarten en lekkere hapjes aan die door vrijwilligers worden gemaakt", zo is te lezen op de website van NLdoet. "Een aantal vrijwilligers zullen aanwezig zijn om te assisteren en onze gasten leren te dansen en vermaken." Ze doen een oproep in de wijk voor vrijwilligers die hierbij willen ondersteunen. Diezelfde zaterdag gaat Buurtvereniging Veenmos in Boekel de straat op. "Buurtbewoners van jong tot oud ruimen samen zwerfafval en overige rotzooi op. Dit doen we nu alweer een aantal jaren en de effecten zijn zeer goed. Buiten het feit dat de buurt er weer netjes uitziet, overigens zorgen buurtbewoners gedurende het jaar ook al voor de buurt, worden er ook op sociaal vlak stevige stappen gezet." Benieuwd naar alle initiatieven? Kijk dan op www.nldoet.nl.

Meer berichten