Doordat Joke zelf anders ging leven, voelt ze zich nu veel beter.
Doordat Joke zelf anders ging leven, voelt ze zich nu veel beter. (Foto: Frank Smedts)

Het Bergpad: vitaler doorleven tijdens of na ziekte

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Joke Bergsvoort (57) uit Uden start vanaf half maart binnen haar bedrijf Het Bergpad met de nieuwe cursus 'Vitaal doorleven met kanker'. "Door wat ik zelf heb meegemaakt begrijp ik mensen als geen ander."

In 2016 kreeg Joke te horen dat ze chronische lymfatische leukemie heeft. Hoewel ze te spreken is over de zorg in het ziekenhuis, merkte ze dat ze wat miste. "Mensen met kanker, of die kanker gehad hebben, kunnen hier in Uden vrijwel nergens terecht als het om vitaal doorleven met kanker gaat", vindt ze. "Terwijl dat echt zó enorm belangrijk is. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Hoe ga je ermee om? Wat betekent dit allemaal voor jou? Daarnaast gebeurt er heel erg veel met je lichaam en in je hoofd." Ze nam het besluit om zelf op zoek te gaan naar hoe ze middels voeding haar energie zo goed mogelijk op peil kon houden, maar ook naar wat haar energie geeft en wat haar energie kost. "Ik ging op zoek naar een nieuwe en vooral een betere balans. Balans tussen inspanning en ontspanning. Een gezonde leefstijl die bij mij past. Ik besloot het roer om te gooien bij een reorganisatie op mijn werk en niet opnieuw te solliciteren. Ben toen diverse studies gaan volgen en richtte mijn eigen bedrijf op, waarin ik dit alles kwijt kon."

Inleven
Binnen haar bedrijf speelt bewegen en gezondheid dus een grote rol. Met de trainingen Mindful Walk & Run, en als wandel- leefstijl- en vitaliteitscoach, en coaching bij kanker biedt ze een gevarieerd en breed aanbod aan. "Door wat ik zelf heb meegemaakt begrijp ik mensen als geen ander. Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen verhaal, maar ik kan en probeer me goed inleven in andermans situatie. Ik wil mijn kennis en ervaring heel graag delen." In de cursus 'Vitaal doorleven met kanker' gaat Joke samen met deelnemers op zoek naar hoe je vitaler kan doorleven tijdens of na je ziekte. "Dit doen we tijdens zes bijeenkomsten. We gaan het hebben over wat goede voeding is, hoe je kunt omgaan met angst, vermoeidheid, emoties, en inspanning en ontspanning. Ik vind het zelf erg belangrijk dat de balans tussen je hoofd, hart en lichaam goed is. Daar krijg je energie van. Dat wil ik mensen ook meegeven."

Vechten
Ze vervolgt: "Ik ben zelf een echte vechter, maar besef me inmiddels dat je niet alles alleen kunt. Waar ik wel invloed op heb is wat ik eet, want ik merk dat voeding heel belangrijk is voor je energie en weerstand. Maar ook bewegen, je conditie opbouwen of in stand houden." Doordat ze zelf anders ging leven, voelt ze zich nu veel beter. "Meer in balans, maar vooral vitaler dan 4 jaar geleden. En lukt dat altijd? Nee natuurlijk niet. Ook ik ben af en toe bang, angstig, onzeker, moe en boos. Zeker als mijn lichaam of hoofd even ho zegt. Maar ik weet er nu wel mee om te gaan. Mijn bloedwaardes stijgen wel, maar door voeding, leefwijze, het omgaan met emoties en de door mij gemaakte keuzes, voel ik me nu stukken beter."

Informatie
De cursus wordt gegeven in een kleine groep van maximaal zes personen en start half maart. Heb je interesse of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Joke, via telefoonnummer 06 28 55 78 85 of stuur een mail via het mailadres info@hetbergpad.nl. Meer informatie vind je ook op de website www.hetbergpad.nl.

Meer berichten