Joop aan de telefoon. (foto: Henk Lunenburg)
Joop aan de telefoon. (foto: Henk Lunenburg)

100-jarige Joop: 'Ik stel mijn verjaardag gewoon een jaar uit'

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | De Udense Joop de Lange bereikt vandaag de prachtige leeftijd van 100 jaar. Omdat er nu uiteraard niemand bij hem binnen mag komen, belden we hem op.

door Henk Lunenburg

100 jaar geleden werd Joop geboren in Rijswijk (ZH). Zijn vader was molenaar van de molen die achter hun huis stond. Eind 1945 leerde hij zijn vrouw Ria kennen en in 1947 trouwden ze in Rijswijk. Het eerste huis van Joop en Ria samen stond in de Vioolstraat, en na één jaar verhuisden ze naar de flats. Na vijf jaar verhuisden ze naar Keizershof, waar ze ook vijf jaar gewoond hebben. "Mijn laatste werkgever was Dico, waar ik op mijn 63e met pensioen ging. Ria werkte bij HoutBrox en bij Maison van den Boer, zij overleed in 2006. De laatste vijf jaar heb ik haar persoonlijk verzorgd." Joop is nog de enige die over is van zijn familie en zijn schoonfamilie. In zijn bungalow kan hij nog heel goed voor zichzelf zorgen. Koken en bakken doet hij zelf. Tot het uitbreken van het Coronavirus ging hij zelf zijn boodschappen halen met zijn scootmobiel. "Nu doen mijn buren dat. We houden via de telefoon contact."

Jaartje later
Hij had zijn 100e verjaardag graag heel anders gevierd. "Maar dat kan nu niet. Door het virus mag ik geen visite ontvangen." Burgemeester Hellegers heeft Joop al gebeld om hem te feliciteren en te vertellen dat hij niet op bezoek zal komen in verband met het Coronavirus. "Ik heb al heel veel felicitatiekaartjes ontvangen en denk dat ik ook nog vaak gebeld zal worden. En dat feestje, ach dat stellen we gewoon één jaartje uit", besluit Joop met een lach.

Lees het uitgebreide verhaal in de krant van aanstaande woensdag.

Meer berichten