De boom wordt geplant bij de verhalenbank bij de St. Petruskerk.
De boom wordt geplant bij de verhalenbank bij de St. Petruskerk.

Uden plant herdenkingsboom als herinnering aan coronaslachtoffers

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Voor alle mensen in de regio Uden die ten tijde van corona een dierbare zijn verloren, vindt op zaterdagavond 30 mei om 19.00 uur een herdenking plaats. Tijdens deze herdenking worden overledenen in liefde herdacht en kan men troost vinden in muziek. Speciaal voor deze gelegenheid wordt er door burgemeester Hellegers een herdenkingsboom onthuld, die geplant wordt bij de verhalenbank in het hart van Uden.

De Katsuraboom, ook wel hartjesboom genoemd, wordt geplant bij de verhalenbank die op 30 mei precies twaalf jaar geleden werd neergezet bij de Sint Petruskerk. Pastoor John van de Laar zal de boom zegenen. De bijzondere boom, met hartvormige bladeren, verandert ieder seizoen van kleur. Een symbool voor de seizoenen van het leven. Het leven dat voor Uden zo drastisch veranderde vanaf begin maart.

Blijvende sporen
Nu de zomer zich aandient en de maatregelen worden versoepeld, lijkt het dagelijkse leven weer langzaam op gang te komen. Maar in Uden heeft corona blijvende sporen achtergelaten. Met honderden besmettingen en meer dan zeven keer zoveel sterfgevallen dan normaal, is Uden één van de zwaarst getroffen gemeenten. Overal waren kleine en grote drama’s en moesten er moeilijke keuzes gemaakt worden. Tegelijkertijd ontstonden er ook mooie een waardevolle momenten. Nu is het tijd voor Udenaren om uit de donkere periode samen op weg naar te gaan naar het ‘nieuwe normaal’.

Bladeren door de tijd
Die gedachte inspireerde initiatiefneemster Christine Veldhoen, van de gelijknamige uitvaartonderneming, en haar collega Paul van Weert om een herdenkingsplek te creëren. “We zochten naar een centrale plek, in het hart van Uden, die voor iedereen toegankelijk is. We kwamen uit bij de verhalenbank. Een plek waar we zullen bladeren door de tijd en met liefde terugkijken. Waar we herinneringen kunnen delen die ons troosten", aldus Christine en Paul. “Tijdens deze herdenking zullen we een aantal verhalen van mensen delen en luisteren naar diverse optredens. Alles is online te volgen, zodat we op afstand toch samen kunnen zijn.”

De herdenking is online te volgen via de website www.metliefdeterugkijken.nl.

Meer berichten