Rasechte Udenaar en ‘Meester-schilder’ Max Strick overleden | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
<p>Max bij een foto van zijn vrouw Dora.</p>

Max bij een foto van zijn vrouw Dora.

(Foto: Ankh van Burk)

Rasechte Udenaar en ‘Meester-schilder’ Max Strick overleden

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Max Strick is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden. De Udenaar kwam uit een echte schildersfamilie en was in de Udense samenleving dan ook vooral bekend van zijn schilders- en behangwinkel aan de Julianastraat, die hij samen met zijn vrouw Dora runde. “Actief blijven en contact met mensen houdt me op de been”, vertelde hij in 2019 nog in een interview aan onze krant.

Op 18 december 2017 overleed zijn geliefde vrouw Dora, na iets meer dan 60 jaar huwelijk. Max woonde een paar jaar alleen, maar kon zich prima redden met de aandacht van maar liefst 40 neven en nichten. Regelmatig liep hij naar het centrum voor een klein boodschapje en om mensen te ontmoeten. Zijn credo om het alleen te redden was: “Je moet iets te doen hebben en contact met mensen onderhouden.”

Meester-schilder
Max was een rasechte Udenaar en werd geboren in 1932 aan de Mgr. Bosstraat, in het pand waar nu ‘Repelsteeltje’ zit. Zijn familie was een echte schildersfamilie; zijn vader, opa en overgrootvader oefenden allemaal dat vak uit. Aan de Schildersschool in Boxtel volgde Max de 3-jarige opleiding tot meester-schilder. Naast de deur van zijn woning hing een schild van de Nederlandse Katholieke Schildersschool Sint Lucas in Boxtel met het predikaat ‘Meester-schilder’. Hij kwam in de zaak van zijn vader, die op 61-jarige leeftijd overleed. Samen met zijn moeder zette hij de zaak voort. Moeder had nog een winkeltje met verf en aanverwante artikelen en een drogisterijtje. Intussen leerde hij Dora leren kennen. In 1957 trouwden ze en trokken in in het ouderlijk huis. Dora kwam met moeder en zus in de winkel te staan. Naast verf en behang verkochten ze er ook handenarbeidartikelen. Max hield zich bezig met zijn schildersbedrijf en had een goede klandizie. In 1968 stopte hij met zijn schildersbedrijf en in 1992 werd de winkel verkocht aan een jong stel vanwege hun leeftijd en omdat zij geen opvolging hadden.

Harmonie
Naast zijn bedrijf was Max 17 jaar actief bij de winkeliersvereniging als bestuurslid. Max is ook 65 jaar actief geweest bij Harmonie De Eendracht. Hij speelde er tuba en trombone en de laatste jaren bas, wat hij in 2019 nog steeds deed als lid van het Seniorenorkest. Hij stond mede met Broer Manders en Jan Cartigny aan de wieg van de Hofkapel van de Knoerissen. Hij heeft daar 22 jaar zijn partij meegeblazen. In 1998 kreeg hij voor al zijn inzet een lintje als lid in de Orde van Oranje Nassau.

Op zaterdag 14 november vindt in besloten kring de uitvaartdienst van Max plaats.

Meer berichten