Gratis online training ‘Meer contact’ | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/uden
Foto:

Gratis online training ‘Meer contact’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | De Udense Uitdaging is gestart met de online training ‘Meer Contact’, speciaal bedoeld voormannen en vrouwen tussen de 35 en 55 jaar die zich wel eens eenzaam voelen. De eerste deelnemers zijn enthousiast. In totaal kunnen twintig mensen de training gratis volgen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Anneke Fontein begeleidt het project vanuit de Udense Uitdaging. Zij legt uit voor wie de training interessant is en hoe hij in elkaar zit. “De training is speciaal ontwikkeld door bureau Over Ons voormensen tussen de 35 en 55 jaar. Wil je meer contact en ben je bereid om daar zelf ook wel wat voor te doen? Dan is deze training iets voor jou.” Je volgt de training via je computer of tablet. Twee maanden lang krijg je elke dag een e-mail. Daarin staan herkenbare situaties, voorbeelden en tips. “Ook zit er steeds een opdracht in. Die doe je in eerste instantie thuis, maar in stapjes ga je ook steeds vaker buiten de deur praktijkopdrachten doen. Veel van die opdrachten zijn gericht op het leggen van contact in je eigen omgeving en dus op leuker samenleven in je eigen buurt. De mails en opdrachten kosten je overigens nooit meer dan tien minuten per dag en ze zijn heel luchtig van opzet. Het is dus ook gewoon leuk om te doen.” Ook zijn de opdrachten goed uit te voeren binnen de coronabeperkingen.

Maatje
“Vanuit de Udense Uitdaging zorgen wij voor begeleiding op afstand, door een vrijwilliger”, vervolgt Anneke. “Dat zijn allemaal vrijwilligers die speciaal voor deze training zijn opgeleid. Zij nemen drie tot vier keer contact op met de deelnemers tijdens de training om te vragen hoe het gaat en wat ze vinden van de e-mails en opdrachten.” De Udense Uitdaging heeft een groep van ongeveer tien gemotiveerde vrijwilligers bereid gevonden om mee te werken aan het project. Die geven aan het fijnte vinden om zo op een relatief eenvoudige manier mensen te kunnen helpen om een fijner sociaal leven te hebben. Anneke schetst een voorbeeld: “Een moeder is in de coronatijd verhuisd naar Uden en kent hier niemand. Zelfs via haar twee schoolgaande kinderen vindt zij het moeilijk om andere moeders te leren kennen en zo een sociaal netwerk op te bouwen. Als je dan deze vrouw kan stimuleren om te kijken wat ze wel kan en je hoort dat ze een oproep heeft geplaatst in de wijk app voor een wandelmaatje. Ja, daar word ik vrolijk van. Kleine stapjes kunnen uiteindelijk veel in beweging zetten. Een valkuil voor ons als vrijwilligers is wel dat we te veel willen helpen en oplossingen zoeken. Het gaat er in deze training immers vooral om, dat het initiatief om meer contact te hebben uit de deelnemer zelf komt. Zelf de stappen durven nemen, dat werkt het beste.”

Aanmelden
Tot nu toe zijn het vooral vrouwen die zich aanmelden. “Maar mannen zijn natuurlijk ook van harte welkom. Een eerste groep deelnemers is inmiddels gestart. Hun reacties zijn positief. Wel vinden sommigen het spannend. Ze vinden het moeilijk om nieuwe contacten te leggen door vervelende ervaringen uit het verleden. Weer anderen geven aan dat ze geen of maar een kleine sociaal netwerk hebben. Die hebben juist behoefte aan een maatje.” Ben je geïnteresseerd of ken je iemand die baat zou kunnen hebben bij deze cursus? Neem dan contact op via info@udenseuitdaging.nl of bel 06 14 47 70 00.

Meer berichten