Logo kliknieuws.nl/uden
<p>V.l.n.r.: Hilde, Kristel, Romy, Iris, Kim, Mirjam, Anne, Shirley, Jolien en Maud.</p>

V.l.n.r.: Hilde, Kristel, Romy, Iris, Kim, Mirjam, Anne, Shirley, Jolien en Maud.

De meiden van woongroep Uniek staan te springen om eigen plekje

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ze kunnen niet wachten, de tien meiden van woongroep Uniek. Al ruim 7 jaar geleden richtten hun ouders Stichting Uniek op, om dé droom van hun dochters te verwezenlijken: een gezamenlijke maar toch eigen plek waar ze zichzelf kunnen en mogen zijn, en zich veilig en gelukkig voelen. Na het indienen van de vergunning twee weken geleden, voelen ze die droom weer een stapje dichterbij komen.

Uniek. Een toepasselijkere naam voor de stichting is er misschien wel niet. Het verwijst naar een bijzondere woonvorm, waar de meiden thuis zijn onder één dak, waar samen leven centraal staat en waar ze hun levenspad samen verder vervolgen. Daarbij zijn de jongvolwassen dames zelf natuurlijk stuk voor stuk uniek. “Hartstikke leuke, hippe meiden”, zo omschrijft Monique Koopman, één van de ouders en initiatiefnemers van het project. “Ze hebben allemaal een verstandelijke beperking, en enkelen daarnaast een stoornis in het autistisch spectrum. De beperking is op het eerste oog aan de buitenkant niet zichtbaar en dat is ook meteen hun valkuil. Dat maakt de meiden kwetsbaar. Als groep versterken zij elkaar en samen zijn ze sterker dan individueel.”

Prior van Milstraat
In 2018 werd de intentieverklaring getekend tussen Uniek, Area en Stam + de Koning, zodat het plan van de stichting verder uitgewerkt kon worden. Corona gooide wel nog flink wat roet in het eten, maar uiteindelijk kwam er in de zomer van 2020 een akkoord tussen alle betrokken partijen. Op 11 februari van dit jaar werd de vergunning ingediend voor de realisatie van een kleinschalige beschermde woonvoorziening in het hart van Uden. De plek van deze nieuwe woonvoorziening komt in de Prior van Milstraat. De dames komen te wonen in de oude Fiatgarage van Fransen. Deze wordt tot een prachtig appartementencomplex getransformeerd. Ton van Lent, ook één van de ouders: “Eerst zou het appartementencomplex op een andere plaats komen, maar dan zou alles nóg langer gaan duren. Daarom werd dit pand gevonden als oplossing. Hiermee zijn we heel erg blij, omdat het naar ons idee een nog betere plek is. Het is een markant pand in het centrum van Uden en het ligt voor onze meiden ideaal. Omdat de meesten niet zelfstandig zijn in het verkeer, geeft een woonplek in het centrum van Uden hen een optimale bewegingsvrijheid en kunnen ze deelnemen aan het sociale leven. Het zijn allemaal jonge meiden en ze zijn dol op winkelen en een terrasje pakken op zijn tijd.”

Verbinden met de buurt
Sociale contacten zijn voor de dames ook belangrijk. Deel uitmaken van de samenleving en integreren in de buurt is dan ook van groot belang, volgens Ton. “Door hun beperking hebben de meiden moeite met het onderhouden en aangaan van sociale contacten. Ze kunnen heel veel leren van hun toekomstige buren. Wij als stichting gaan ons inzetten om de sociale cohesie te bevorderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het organiseren van activiteiten voor de buurt.” Tijdens een informatieavond voor de omwonenden hebben de ouders al kennisgemaakt met een aantal buurtgenoten. “We voelen ons erg welkom, en hopen dat onze dochters zich, wanneer ze er eenmaal wonen, ook echt deel van de buurt voelen.”

Geduld
Het was voor de groep ouders niet altijd gemakkelijk om hun dochters gerust te stellen dat het allemaal wel goed zou komen. “Het lange wachten zorgde regelmatig voor verdriet, boosheid en onrust bij al onze dochters”, zegt Monique. “Ze zijn er ook echt aan toe om eindelijk zelfstandig, uiteraard wel met begeleiding, te gaan wonen. Ze hebben dan ook erg lang moeten wachten, maar goed werk heeft tijd nodig. We mogen als oudergroep trots zijn op onszelf, dat we de moed nooit hebben verloren en dat we altijd zijn blijven geloven in dit prachtige initiatief. Met het nieuws van het indienen van de omgevingsvergunning zijn onze dochters erg gelukkig. Nu mogen en kunnen ze dit geweldige nieuws met iedereen delen. En voor ons is er één ding het allerbelangrijkst, en dat is om onze dochters gelukkig te zien.”
Maar écht gelukkig zullen zowel ouders als dochters zijn wanneer de meiden eindelijk op zichzelf kunnen en hun grootste wens in vervulling gaat: met z’n allen samenwonen.

Wensen
Hoewel het einddoel in zicht is, ligt er voor de ouders nog altijd een grote uitdaging. Ton: “De inrichting van de gemeenschappelijke ruimtes van het wooncomplex zullen wij moeten bekostigen, daarvoor sparen wij al jaren samen met onze dochters. Uiteindelijk proberen we zoveel mogelijk woonwensen in vervulling te laten gaan. Hiervoor doen wij onder meer een beroep op fondsen en goede doelen. Uiteraard hopen wij ook op een steuntje in de rug van de lokale gemeenschap.”

De woongroep heeft sinds kort een nieuwe website waarop je meer informatie vindt en de meiden beter kunt leren kennen. Ben je nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op www.woongroepuniek.nl.

Meer berichten