Maarten is op z'n plek als wethouder en denkt de juiste balans gevonden te hebben. (foto: Henk Lunenburg)
Maarten is op z'n plek als wethouder en denkt de juiste balans gevonden te hebben. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

‘Ik heb tot tien leren tellen, maar ik kan dat in drie tellen’

Human Interest 2.962 keer gelezen

UDEN | Hij was directeur van Theater Markant, café-eigenaar en nu al een paar jaar wethouder. Je kunt niet om hem heen: Maarten Prinssen. Wij spraken hem over zijn jeugd, zijn werk en de politiek.

door Henk Lunenburg

Had je een fijne jeugd?
“Ik ging vaak met mijn moeder kersen plukken op Slabroek, de familie had een grote Ujese zwarte kersenboomgaard. Of we gingen naar de speeltuin de Wiebert. Voetballen deed ik bij UDI, niet op hoog niveau maar gewoon recreatief. Ik kom nog steeds graag bij UDI, daar kom je mooi Ujes volk tegen.”

Waar heb je je vrouw Denise leren kennen en hoe is de samenstelling van je gezin?
“Denise ken ik sinds de MEAO, zij was het mooiste meisje van de school en niet te versieren. Ik zei: “Ik denk het toch wel!” En dat is gelukt. We trouwden in 1992 en onze zoon Willem is in 1999 geboren. Over het aantal kinderen waren we het eens; één is te weinig en drie wilden we niet. Denise en ik kwamen allebei uit een driekindergezin en dat was nooit handig. Maar bij de tweede zwangerschap kregen we een tweeling, Nienke en Janneke (20). We zijn een heel tevreden bourgondisch gezin. We hebben heel veel gewerkt met z’n allen, eerst in Theater Markant en later ook in het café. Ook nu werken Denise en de kinderen nog heel hard.”

Wat waren je vervolgopleidingen?
“Ik ging eerst naar het Rivendel College, dat heb ik vol gemaakt tot 3 havo. Daarna ging ik naar MEAO, vervolgens ben ik naar de KMBO gegaan en daar heb ik mijn diploma gehaald. Ik was niet zo’n goeie student. Toch heb ik later nog de Detex opleiding in Doorn gedaan omdat ik graag wilde werken in herenconfectie, maar dat is niet gelukt.”

Waar ging je werken?
“Toen ik bij De Pepper werkte, heeft Willy van Lanen mij gevraagd of ik bij hem het vak kwam leren van vloerbedekking, gordijnen en tapijten. Hierdoor ben ik bij Frank Lensen in Ammerzoden gaan werken, dat deed ik 6 jaar. In 1996 schreef ik op zijn verzoek een rapport van twee A4’tjes over de toekomst van dat bedrijf. Frank zei dat ik er helemaal niets van snapte en mijn conclusie was dat ik dan beter weg kon gaan. Hierna ben ik gaan werken bij Verano Zonwering in Best. Ik ontdekte daar wat ik echt leuk vond, en dat is bezig zijn met mensen en dan vooral mensen die echt iets met jou hebben. Ik stond op het punt om ondernemer/mede aandeelhouder van het bedrijf te worden, toen Frank Lensen uit Ammerzoden aan mijn bureau stond. Hij vertelde dat hij zijn bedrijf had laten doorlichten met het oog op de toekomst en de uitslag van dat rapport leek heel veel op de A4’jes die ik vier jaar geleden daarvoor had geschreven. Daarom vroeg hij mij om terug te komen en het bedrijf over te nemen. In 2000 kocht ik Lensen. Het bedrijf draaide fantastisch, toch verkocht ik het in 2010. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging.”

Wat werd die nieuwe uitdaging?
“Ik raakte in gesprek met Cor van der Heijden en vroeg hem hoe het ging met zijn plannen van Theater Markant. Het ging niet zo goed, de mensen waarmee hij moest samenwerken geloofden niet in zijn plannen. Ik wilde graag de stukken lezen en twee weken later was ik theaterdirecteur. Ik had een opdracht van 3 jaar. Dat hield in de evenementenhal bouwen, het theater privatiseren, en het theater laagdrempelig maken voor het publiek. Het was heerlijk om weer in mijn eigen Uden te werken. Na 4 jaar was mijn opdracht volbracht.”

Hoe werd je eigenaar van een café?
“Youp van ‘t Hek vond mij een bijzonder theaterdirecteur. Niet zo een als de meeste zijn, zei hij. Hij gaf mij het advies om goed naar mijzelf te luisteren. Hij zei: “Zorg dat je na je 50e verjaardag dat gaat doen zodat je zo prettig mogelijk naar je dood gaat.” Ik heb dat ter harte genomen en ben café Mijnheer Prinssen begonnen.”

Hoe kwam je bij de VVD terecht?
“In 2018 stonden René Peerenboom en Peter van den Heuvel (voorzitter VVD) bij mij aan de bar en ze zeiden: “Het wordt tijd na 12 jaar gemeenteraad en 12 jaar wethouder René Peerenboom, dat we nu een geboren Udense ondernemer voor de VVD krijgen.” Ik antwoordde: “Volgens mij hebben jullie echt te veel gedronken, pilletjes geslikt of gekke dingen gerookt, want jullie zeggen zo’n rare dingen. Maarten Prinssen gaat nooit de politiek in.” Toch wist René mij over te halen en in 2018 ben ik wethouder geworden. Na 3 maanden wilde ik alweer stoppen, ik had het gevoel dat ik meer wethouder moest zijn en minder Maarten Prinssen mocht zijn en dat wilde ik zeker niet. Ik wilde op de eerste plaats vooral Maarten Prinsen zijn en blijven. Nu heb ik de juiste balans gevonden denk ik.”

Je hebt de portefeuille het maatschappelijke domein (MD). Wat houdt dat in?
“Die portefeuille is heel breed. WMO, Wet Maatschappelijke Ondersteuning, participatiewet, schulddienstverlening, zorg en armoedebeleid, statushouders, en daarnaast nog de afdeling Ruimte: gebiedsontwikkeling, het grondbedrijf, accommodaties en gemeentelijk vastgoed.”

Jouw eigenschap is ongeduldig zijn en met snelheid dingen willen regelen, lukt dat bij de gemeente?
“Mij wordt wel eens gevraagd: “Ben je inmiddels al gewend daar aan dat huis?”, en ik antwoord dan: “Het is nog veel beter, ze zijn inmiddels gewend aan mij.” Ik heb inmiddels tot tien leren tellen, maar ik kan dat in drie tellen. Helaas kosten procedures nu eenmaal tijd, als je maar nooit uit het oog verliest wat echt de wens van de inwoner is. Daar moet je mee bezig zijn!”

De VVD is nu in Nederland de grootste partij en ook in Uden, zal dat ook zo zijn als we samengevoegd zijn in de gemeente Maashorst?
“24 november 2021 laat de VVD ook vooral zien een lokale partij te zijn. We gaan een gezond kernenbeleid maken voor alle zes de kernen. Voor de VVD ben ik dan weer lijsttrekker. Ik denk dat alle kernen absoluut hun eigen identiteit blijven behouden en dat iedereen op dezelfde manier behandeld wordt, ongeacht waar je woont. De inwoners mogen voelen dat de VVD er voor hen is! Zeker lokaal!”

Cv
Maarten werd op 14 oktober 1965 geboren in de Valkenburgstraat in Uden. Zijn ouders waren echte Udense mensen. Ze kregen drie kinderen: Maarten, Yvonne en Liesbeth. Maarten was de oudste. Zijn vader was technisch tekenaar bij Favro dat later Stryker Medical werd. Maarten heeft op drie verschillende basisscholen gezeten. Eerst de Mariaschool, daarna de Pius X en tot slot op de Bitswijkschool.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant