Afbeelding
Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

‘Wil graag wethouder zijn in nieuwe gemeente, ik ben nog niet klaar’

Human Interest 1.248 keer gelezen

UDEN | De komende tijd gaan we in gesprek met alle wethouders van de gemeente Uden. Hoe kwamen zij terecht in de rol van wethouder en hoe zien zij de toekomst? Deze keer aan het woord: Ingrid Verkuijlen.

door Henk Lunenburg

Hoe was je jeugd?
“Ik ben opgegroeid in Erp en had een fijne jeugd. Erp is een gastvrij dorp waar de mensen nog echt voor elkaar klaar staan. Ik was actief in het verenigingsleven, zat op verschillende sporten en muziekles. In onze buurt werd veel georganiseerd, ook actief met de carnavalsoptocht. Op de basisschool zaten we zelfs met 37 kinderen in één klas. Ik kon gemakkelijk leren en mocht vaak uit de klas om de conciërge te helpen als ik mijn opdrachten al af had.”

Wat waren je vervolgopleidingen?
“Na de basisschool ging ik naar het Franciscus College in Veghel. Na het behalen van mijn diploma ging ik studeren aan de Hogeschool Eindhoven. In die tijd werd mijn moeder ernstig ziek en koos ik ervoor op mijn studie te beëindigen. In mijn bijbaantje bij het Bloemenmagazijn van Aspert in Uden ging ik extra uren werken. Toen het beter ging met de gezondheid van mijn moeder, ben ik Facility Management gaan studeren aan Hogeschool Diedenoort in Wageningen en ging ik op kamers. 6 weken later overleed mijn moeder op 48-jarige leeftijd, ik was toen 20 jaar. Ik besloot in Wageningen te blijven wonen en daar mijn leven verder op te bouwen. Het studeren combineerde ik met werken in de horeca en het vervullen van diverse bestuursfuncties bij de studentenvereniging. Al met al heb ik 6 jaar in Wageningen gewoond.”

Wanneer kwam je terug in Brabant?
“Ik was net afgestudeerd toen mijn broer mij belde, hij had een idee voor een nieuw bedrijf, Gastouderbureau ViaViela. Via een wetswijziging konden ouders zelf kinderopvangtoeslag aanvragen en daarmee hun eigen gastouders, zo ook opa’s en oma’s belonen. Wij speelden daar goed op in. Ik ben toen in Lieshout gaan wonen, waar we ons hoofdkantoor opstartten. In 2005 ben ik verhuisd naar een superleuk appartement in een oud schoolgebouw aan de Walterus Pijnenborghhof in Uden. Overdag was ik ondernemer en in mijn vrije tijd vermaakte ik me met de alle buren in onze aula of gingen we gezellig wat drinken in het centrum. Ik voelde mij snel thuis in Uden. Ik ben nog zijdelings betrokken bij ViaViela en heb daarnaast IV interim- & projectmanagement opgestart.”

Je was als vrijwilliger erg betrokken bij de Udense samenleving.
“Ik zat in het bestuur van LTC Uden en deed bij FC de Rakt de ledenadministratie en richtte ik samen met anderen het vrijwilligersplatform op. Ik heb veel communicantjes begeleid bij de Parochie Sint Petrus. Het regelen en ondernemen heb ik van mijn beide ouders, ook mijn broer is een echte entrepreneur. Mijn ouders waren heel sociaal en hadden een brede kennissenkring. Mijn vader maakte als smid de mooiste schoorsteenkappen en hekwerken. Dit zijn nu zichtbare herinneringen. Hij is eind vorig jaar op 72-jarige leeftijd overleden.”

Hoe ben je in de politiek terecht gekomen?
“Ik werd door René van Donzel en Richard Bosveld gevraagd om een keertje te komen luisteren bij een vergadering van Gewoon Uden in het Udenaartje. Ik dacht eerst: politiek, wat moet ik daarmee? Maar, mijn interesse was gewekt. Het beste gevoel had ik bij deze plaatselijke partij, dichtbij en voor de mensen. We startten onze campagne voor de verkiezingen in 2018 en gingen er vol voor. Er sloten meer leden aan en samen met de oude leden werd het een super team. Het was een spannende tijd, als huidige coalitiepartij gingen we zelfs van twee naar vier zetels, kwamen we weer in de coalitie en ineens werd ik wethouder. Dit allemaal in nog geen 3 maanden tijd.”

Passen de portefeuilles die onder jouw beheer vallen goed bij je?
“Mijn eigenschappen worden wel eens beschreven als enthousiast, sociaal, benaderbaar, gedreven en actie- en doelgericht. Dat heb je nodig bij beleidsterreinen die dichtbij inwoners staan en waar iedere inwoner elke dag mee te maken heeft, zoals afval, openbare ruimte, sport, cultuur en de dienstverlening van onze gemeente. Trots ben ik op het resultaat van onder meer de herinrichting van de Markstraat, de herinrichting van Oude Dijk/Terraveenplein en de aanleg van glasvezel in het buitengebied.”

2 jaar geleden werd de gemeente benaderd door de LGBT gemeenschap.
“Club Abstract van het MC benaderde de gemeente Uden of ze wat meer aandacht wilde schenken aan de LGBT gemeenschap. Tijdens de Pink Friday op de kermis dat jaar hebben we de regenboogvlag gehesen. En in fijne vervolggesprekken met de jongeren van Club Abstract zijn er twee regenboogpaden aangelegd in het Bevrijdingspark. Dit hebben we samen gedaan om zichtbaar te maken, dat elke inwoner van Uden, van welke geaardheid dan ook, zich thuis moet kunnen voelen.”

Wat kun je vertellen over de rol als aandachtwethouder?
“De gemeente Uden is opgedeeld in zeven gebieden. In elk gebied is een gebiedsplatform of dorpsraad actief, dat zich vrijwillig actief bezighoudt met de leefbaarheid in hun gebied. Zij adviseren de gemeente gevraagd en ongevraagd over zaken die in hun gebied spelen. Hierbij sluit altijd een ambtelijk medewerker aan om zaken intern op te pakken. Vorig jaar zijn we als college een pilot gestart om ook bestuurlijk aan te sluiten als aandachtwethouders. Ik mag aandachtwethouder zijn van Volkel en dat is een fijne taak. Ik pleit er voor dat dit in de nieuwe gemeente ook gewaarborgd gaat worden, dat iedere wethouder extra aandacht kan geven aan zijn of haar gebied.”

Hoe gaat het straks na de samenvoeging, word je dan weer wethouder?
“We zijn op weg om de nieuwe gemeente vorm te geven en trekken samen op het College van Landerd. Straks komen er zes kernen samen. Eigenlijk zeven, want ik zie het ‘t Oventje ook als kern, dat blijkt al uit hun eigen kombord. In november vinden de herindelingsverkiezingen plaats en daarna zal de coalitie worden samengesteld om te komen tot een nieuw college. Ik vind dat de beste personen op de beste plaatsen moeten komen. En of dat vrouwen of mannen zijn, vind ik niet het belangrijkste. Ik wil daar wel graag deel van uitmaken, want ik ben nog niet klaar!”

Cv
Ingrid is op 14 juni 1977 geboren in Mariaheide op het Heiveld. Haar vader kwam van Bedaf en haar moeder van de Bolst in Erp. Als Ingrid 2 jaar oud is, verhuist het gezin naar Erp. Ze heeft een oudere broer: Marcel. Haar vader was smid, een echte vakman. Haar moeder deed administratief werk tot de kinderen geboren werden. Ingrid is trotse moeder van twee kinderen, Tieme van 9 jaar en Philene van 4 jaar. Ze woont samen met Chris in Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant