<p>Elke bij een brandweerwagen op de kazerne in Uden.</p>

Elke bij een brandweerwagen op de kazerne in Uden.

IN GESPREK MET

‘Ik ben erin gestapt en kan het iedereen aanbevelen’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | De Udense brandweer gaat eind augustus verhuizen. Vanaf begin september zijn ze operationeel vanuit de nieuwe kazerne aan de Udenseweg. In juni 2020 werd via een wervingsadvertentie gezocht naar nieuwe vrijwilligers. Elke Schuurmans reageerde en is nu de eerste brandweervrouw uit Volkel die zich bij het korps Uden heeft aangesloten.

door Henk Lunenburg

Hoe vul jij je vrije tijd in?
“Ik heb vele hobby’s. Als het mooi weer is maak ik graag toertochten op mijn motor. Om mijn conditie op peil te houden zit ik op kickboksen. De rest van mijn vrije tijd breng ik door met mijn vriendinnen, vriend en familie, zij zijn heel belangrijk voor mij. Met John heb ik al 6 jaar een relatie, daarvan wonen we nu 2 jaar samen in Volkel. Sinds 2 weken zijn we verloofd en de planning is dat we volgend jaar juni gaan trouwen.”

Hoe kwam je bij de brandweer?
‘In juni 2020 viel de nieuwe ‘Volkel op de mat’ op de mat en las ik de wervingsadvertentie van de brandweer in Uden. Ik dacht direct: dit is mijn kans, dus ik solliciteerde. Er waren nog zes andere personen die zich hadden aangemeld. Begin september werd ik samen met mijn vriend John uitgenodigd voor een informatieavond. Eenmaal weer thuis kreeg ik de glimlach niet meer van mijn gezicht. Op 17 september mocht ik terugkomen voor ‘de test’. Daar wordt gekeken of het vak je ligt en of je in het korps past. Tevens testen ze je conditie, inzicht en doorzettingsvermogen. We wisten dat er maar drie van de zeven zouden worden aangenomen, dat werd een spannende week. Na een week mocht ik op gesprek komen, en met knikkende knieën ging ik naar de kazerne. Maar het was gelukt, ik was geselecteerd!”

Hoe ging het verder?
“Ik werd aangemeld bij de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Daarna werd ik ingepland voor een aanstellingskeuring waarbij je lichamelijk en geestelijk wordt getest. Heb je alle keuringen gehaald dan mag je starten met de opleiding. Gelukkig haalde ik alles, dus mocht ik starten met de opleiding en kwam per 1 februari 2021 in dienst bij de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Door het coronavirus ging het allemaal net wat anders dan normaal. Ik leerde mijn klasgenoten digitaal kennen en deed mijn ambtseed eveneens digitaal. Maar dit was zeker niet minder leuk, ook digitaal is er veel mogelijk.”

Tijdens de dagopleiding Manschap A wordt je klaargestoomd voor het echte werk.
“Ik startte op 13 april 2021 met de dagopleiding op de post in Sint-Michielsgestel. Elke dinsdag ga ik naar school en hoop zo in 1 jaar tijd de opleiding af te ronden. Tevens neem ik elke week deel aan de oefenavond bij mijn post. Zo krijg ik meteen een goed beeld van wat je in de opleiding aan het leren bent en leer je de collega’s kennen. In een team werken is echt mijn ding en ook erg belangrijk, je staat er nooit alleen voor. Na bijvoorbeeld een emotionele klus wordt er tijd en hulp aangeboden om het gezamenlijk te verwerken.”

Was je omgeving blij met je keuze om brandweervrouw te worden?
“Natuurlijk heb ik eerst met John besproken of dit iets voor mij zou kunnen zijn en wat dat voor ons zou gaan betekenen. Als je partner niet achter je keuze staat, kun je dit vak niet uitvoeren. John vindt het hartstikke leuk, hij is heel trots en staat volledig achter mijn keuze. Ook mijn familie en vriendinnen vinden het bij mij passen en vinden het stoer dat ik dit ga doen. We zijn er ons van bewust dat als ik dienst heb, geen dag meer hetzelfde zal zijn en dat we nooit van tevoren weten waar en hoe de dag verloopt.”

Zou je andere willen aanraden om de opleiding voor brandweervrijwilliger te volgen?
“Ja, ik ben in deze nieuwe wereld gestapt en kan dat iedereen aanbevelen. Het is dankbaar werk. Dus twijfel je of het iets is wat bij je past, meld je dan aan of neem contact op, ik vertel je er graag meer over!”

Ben je al vaak opgeroepen om uit te rukken?
“Ik ben wel eens mee geweest voor een prullenbakbrandje, maar op dit moment kom ik nog elke keer te laat op de kazerne. Vanaf hier is het ongeveer 6 minuten rijden en dan moet het verkeer meezitten. De mensen van de brandweer moeten zich ook aan de verkeersregels houden. Als in september de nieuwe brandweerkazerne klaar is, heb ik slechts 3 minuten nodig om op de kazerne te zijn. Dan kan het echte uitrukken beginnen.”

Cv Elke
Elke werd op 8-8-1997 in Odiliapeel geboren. Ze woonde daar met haar ouders en broer op een boerderij. Ze zijn heel vrij opgevoed, alles kon en alles mocht, zolang ze maar mee hielpen met het werk op de boerderij. Ze ging naar basisschool Den Dijk en daarna naar het Udens College. Hierna heeft ze de opleiding pedagogisch medewerker gestudeerd en afgemaakt. Daarna volgde ze de opleiding directie secretaresse, die ze met goed resultaat afsloot. Ze is nu secretaresse voor het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Son en Breugel.

Meer berichten