<p>Teddy bij de nieuwe bagagewagen van de stichting. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Teddy bij de nieuwe bagagewagen van de stichting. (foto: Henk Lunenburg)

IN GESPREK MET

‘Reizen organiseren is mij op het lijf geschreven’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Ze is geboren en getogen in Uden, en woont er nog altijd. Teddy Thenu is actief in de lokale politiek én organiseert reizen voor ouderen. Deze bezige bij vertelt ons over haar leven.

door Henk Lunenburg

Wat voor werk deden je ouders?
“Mijn vader heeft bij de Marine gevaren en was werkzaam in de machinekamer. Hierna hield hij de machines draaiend bij de energiecentrale in Geertruidenberg en later bij Unox Unilever. Mijn moeder was naast moeder en huisvrouw ook werkzaam in de bejaardenzorg en in de horeca. Mijn zusje en ik werden vrij opgevoed, we hielpen daar waar nodig was. In onze jeugd woonden wij in het buitengebied van Uden. Uiteindelijk moesten de kersenboomgaarden wijken voor woningbouw. En woonden we midden in de wijk.”

Had je veel vrienden of vriendinnen?
“De meeste vriendinnen woonden in of bij het centrum en ze vonden het in de wintermaanden te ver en te koud om bij ons te komen spelen, maar in de zomer was de tuin en boomgaard helemaal vol met spelende kinderen. Ook mijn nichtjes waren graag te gast bij ons. Met Jacobien Zegers had ik een speciale band tot de middelbare school, ik koos voor de havo en zij voor de mavo. Hierdoor kregen we beide nieuwe vriendinnen.”

Had je hobby’s en deed je aan sport?
“Turnen, kunstzwemmen en (jazz)ballet waren de sporten in mijn jeugd. Op mijn 18e ging ik voor het eerst naar een sportschool, dit jaar hoop ik zonder onderbreking de 40 jaar vol te maken. Ik vind het nog steeds fijn om regelmatig te sporten. Ik was creatief, sieraden en kleding maken voor mijzelf was een grote hobby als puber. Op vrijdag, zaterdag en zondag gingen we uit in Amigo. Ik maakte elk weekend een nieuw setje.”

Waar en wanneer heb je Arthur leren kennen?
“Arthur ken ik al vanaf de middelbare school. Ik ben in 1989 op de dag dat we 9 jaar verkering hadden met mijn jeugdliefde getrouwd. We woonden al enige tijd samen en Arthur en ik vonden trouwen in het gemeentehuis van Uden saai daarom besloten we romantisch op Hawaii bij de watervallen te trouwen. Bij thuiskomst is ons huwelijksfeest met familie en vrienden gevierd. We woonden een paar jaar op Eikenwal toen ik, net als mijn zusje, in de moestuin van onze ouders een woonhuis mocht bouwen. Onze twee dochters Maxime en Isabelle zijn daar geboren en opgegroeid.”

Welke opleidingen volgde je en waar ging je werken?
“Ik begon op de Maria meisjes school, daarna ging ik naar de gemengde Pius X school en vervolgens naar havo op het Kruisheren Kollege. Hierna volgde ik de opleiding arbeidsbemiddeling aan de academie Mens-Arbeid. Dat was voor mij geen goede keuze. Om te bedenken wat ik wél wilde, besloot ik tijdelijk te gaan werken bij de Rabobank maar ik bleef daar uiteindelijk 20 jaar werken. Ik heb er diverse opleidingen gevolgd. Uiteindelijk ging mijn hart uit naar het organiseren, adviseren en coördineren van reizen. Ik heb bij de Rabobanken Nijmegen, Uden en Heeswijk- Dinther, later Bernheze gewerkt. Rond de eeuwwisseling stopte de Rabobank met reizen. Ik besloot iets heel anders te gaan doen en kwam zo bij Sint Jan in Uden terecht. Ik organiseerde daar evenementen en grootschalige activiteiten en was vrijwilligerscoördinator. Om de senioren van Sint Jan meer in de maatschappij te laten staan en de maatschappij naar binnen te halen, bedachten we onder andere ‘Theetijd’. Dat was een live tv-programma dat werd opgenomen en uitgezonden door Skyline. De presentatie deed ik samen met Maarten Prinssen. Naast het organiseren van de jaarlijks terugkerende evenementen zoals carnaval, kermis, wandelvierdaagse, muziek in de tuin, sinterklaas en oudejaarsavond organiseerde ik ook dagtrips voor de bewoners, met speciale bussen voor rolstoelgebruikers. Na 15 jaar stopte ik bij Brabant Zorg Sint Jan.”

Wanneer kwam je op het idee om Stichting Goeie Reis! op te starten?
“Mijn vader kreeg al jong een herseninfarct en ik zag dat veel ‘normale dingen’ zoals een vakantie niet meer zo vanzelfsprekend waren. Het werd met de veranderende wetgeving, dat ouderen langer thuis blijven wonen, steeds duidelijker dat dit ook voor hen moeilijker werd. Met mijn ervaring en kennis in het organiseren van reizen begon ik aan een nieuwe uitdaging: ‘Stichting Goeie Reis!’. De dag- en meerdaagse reizen die wij al bijna 5 jaar aanbieden zijn uniek. De gezelschappen bestaan uit minimaal zes en maximaal achttien gasten. We halen de gasten thuis op. Er is ruimte voor persoonlijke wensen en er is altijd gediplomeerde zorg/begeleiding aanwezig. We zijn trots op de medewerking van dertig vrijwilligers. Voor de extra bagage die onze gasten meenemen, beschikken we sinds kort over een gesponsorde bagagewagen. In ons programma staan bus-,vlieg- en vaarvakanties in binnen- en buitenland. Een van de ‘hoogtepunten’ afgelopen jaar was een ballonvaart met gasten die rolstoel gebonden zijn.”

Hoe ben je de politiek terecht gekomen?
“Heel toevallig ben ik bij lokale partij UdenPlus terecht gekomen. Ze zaten nog in de opstartfase en ik voelde me al snel thuis. Er werd mij gevraagd of ik op de kieslijst wilde staan. Door een verschuiving kwam ik op plek drie te staan, niet wetende dat we als beginnende partij al direct drie zetels zouden behalen. Ik zit nu 3 jaar als volksvertegenwoordiger in de raadzaal. Ik vind het heel leuk om mee te kunnen praten en beslissen over de toekomst van onze gemeente. Hoe het verder gaat met UdenPlus na de samenvoeging is nog geen beslissing over genomen, eerst moet de samenvoeging nog definitief worden. Ik heb in elk geval veel zin in om me voor de inwoners van onze nieuwe gemeente in te blijven zetten.”

Heb je nog wel vrije tijd over?
“We genieten altijd als onze kinderen thuis komen en in de weekenden fiets ik graag met Arthur en/of met vrienden, uiteraard met koffie- en lunchstops. Met onze hond Toujours wandelen we graag op de Maashorst. We vinden het ook gezellig om met vrienden samen te koken en te eten of we gaan uit eten, een theater of museum bezoeken.”

Cv Teddy
Teddy is in de koude winter van 1963 geboren, op 8 februari in het Sint Jansgasthuis in Uden. Haar moeder mocht niet thuis bevallen omdat hun huis aan de Klantstraat te klein en te koud was. Later verhuisde het gezin naar de Zevenmorgenstraat, waar ze bij de kersenboomgaard eerst een kersenschuur bouwden en daarna het woonhuis. Door de aanleg van de Noordelijke rondweg en de uitbreiding van de kom van Uden werd dit gedeelte van de Zevenmorgenstraat omgedoopt tot Krijten in de wijk Hoeven.

Meer berichten