Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

‘Ik voel me echt een vertegenwoordiger van de inwoners’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | De komende tijd gaan we in gesprek met alle wethouders van de gemeente Uden. Hoe kwamen zij terecht in de rol van wethouder en hoe zien zij de toekomst? Deze keer aan het woord: Franko van Lankvelt.

door Henk Lunenburg

Hoe was je jeugd en had je veel vrienden?
“Aan mijn tijd op de basisschool in Zijtaart, denk ik met veel plezier terug. Rekenen en wiskunde waren mijn favorieten vakken, geschiedenis vond ik niet veel aan. Ik voetbalde bij voetbalclub FC Soffelt. Het buurtschap Zondveld (Veghels dialect: ‘Soffelt’) was een gehucht tussen Zijtaart en Mariahout, daar woonde bijna mijn hele familie. Tijdens mijn pubertijd woonde ik in Volkel, daar leerde ik op de voetbalclub veel mensen kennen. Uiteindelijk is er een vriendengroepje ontstaan van zo’n 20 mensen, met wie nog steeds veel contact heb.”

Wat zijn je vervolgopleidingen en waar ging je werken?
“Na het vwo (atheneum) ging ik van 1989 tot 1994 naar de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Ik wilde graag in de mengvoederindustrie gaan werken. Ik begon bij Hendrix Voeders en was daar vooral werkzaam in de regio Midden- en Zuid-Limburg. Behalve een korte overstap van 2001 tot 2005 naar de slachterijwereld, heb ik altijd in de mengvoederindustrie gewerkt, onder andere bij De Heus in Veghel. Later ben ik naar Cargill gegaan, en kwam ik niet meer bij de veehouders thuis, maar bij de mengvoederbedrijven.”

Wanneer kwam je in de politiek terecht?
“In 2009 werd ik voor de eerste keer gepolst of de politiek iets voor mij zou kunnen zijn. Op het voetbalveld in Zijtaart notabene werd ik aangesproken door een collega voetballer. Ik was toen nog werkzaam in de agrarisch sector. Ik had altijd wel een soort van vermeende interesse of nieuwsgierigheid gehad, van hoe gaat dat dan in de politiek en hoe ziet dat eruit? Uit nieuwsgierigheid ben ik aangehaakt en in 2010 kwam ik voor het CDA in de gemeenteraad.”

Waarom koos je voor het CDA, of was je daar al lid van?
“Ik was nog geen lid maar ik heb deze richting een beetje van thuis meegekregen. Toen ik gevraagd werd voor het CDA heb ik mij wel verdiept in de grondbeginselen van de partij en dat voelde goed. Ik ken niemand in mijn familie die ooit iets in de politiek gedaan heeft. Alleen bij een aangetrouwde oom was politiek een belangrijk onderwerp, dus daar werd veel over de politiek gesproken. En nog steeds.”

Hoe is je gezinssamenstelling nu?
“Ik ben in 1995 getrouwd en we woonden enkele jaren op Uden-Zuid. Uit dat huwelijk heb ik twee kinderen. Nu heb ik een nieuwe relatie en zij heeft ook twee kinderen. Sinds 2004 woon ik in Odiliapeel en sinds 2018 wonen we met ons huidige samengesteld gezin. Onze kinderen zeggen altijd: “Ik ga nooit in de politiek want dan moet je altijd werken.” Later kunnen ze daar misschien heel anders over gaan denken, ik was tenslotte ook 39 voor ik de politiek in ging.”

Wat doe je in je vrije tijd?
“Mijn twee kinderen zijn net als ik gepassioneerd van voetbal, daarin vinden we elkaar. Dat bleef niet alleen bij gaan kijken en zelf voetballen, ik heb ook jarenlang gevlagd bij het team waar zij in speelden. Het vorige seizoen voetbalden ze allebei nog bij RKSV Odiliapeel, maar ze gaan nu allebei bij UDI voetballen. Mijn dochter Eva gaat bij dames 1 keepen en Joost gaat bij jongens 19-1 voetballen. Dus ik ga het volgend seizoen weer vaak kijken maar dan nu bij UDI. Thuis kijken we samen naar het EK voetbal. De dochters van mijn vriendin Talitha hebben hele andere hobby’s zoals paardrijden en musical. Ook erg leuk trouwens. Om de andere week zijn we hier met ons zessen in huis, dat was zeker in de corona tijd soms een hele uitdaging. Met ons samengesteld gezin trekken we er graag op uit met onze camper. We gaan niet zo vaak maar als we gaan gaat iedereen graag mee.”

Sinds wanneer ben je wethouder?
“Van 2010 tot 2018 heb ik twee periodes in de raad gezeten. In december 2017 vroeg de toenmalige voorzitter aan mij of ik kandidaat wethouder wilde zijn. Ik vond het een eer dat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken, dus zei ik daar volmondig ja op. Daarna ging het snel, met de campagne, verkiezingen, uitslag en onderhandelingen, en op 14 april 2018 werden de handtekeningen onder het coalitieakkoord gezet. Op 19 april 2018 werd ik door de raad aangesteld als wethouder.”

Wat vind je mooie projecten die gerealiseerd zijn in jouw periode als wethouder?
“Mobiliteit en bereikbaarheid is voor Uden een heel belangrijk thema en argument voor (jonge) mensen en bedrijven om in Uden te blijven wonen of naar Uden te komen. We hebben daar heel zwaar op ingezet. Dit is niet altijd zichtbaar voor de mensen, dat wordt meestal pas later zichtbaar. Ook op de woningbouw wordt heel hard ingezet. Vele plannen zijn al gemaakt en worden de komende tijd gerealiseerd. Dit zijn hele mooie en nuttige projecten waar veel tijd en werk in gaat zitten waar je in de voorbereidingsfase weinig van ziet, maar die wel volop in ontwikkeling zijn. Ook kunnen we bijvoorbeeld in Volkel stappen gaan zetten naar fysiek ontwikkelen van woningen. Maar dat wordt ook pas tastbaar in de volgende bestuursperiode. En van dat alles wil ik graag deelgenoot van zijn, in de nieuwe gemeente Maashorst. Ik ben trots op wat dit college allemaal gerealiseerd heeft in deze 3,5 jaar tot nu toe. Een periode waarin veel inzet is gegaan naar de realisatie van de gemeente Maashorst en waarin we ons moesten aanpassen aan de regels van corona.”

Heeft het CDA al plannen gemaakt nu de samenvoeging is goedgekeurd?
“Het CDA Uden is al samen gegaan met het CDA Landerd en zal als CDA Uden-Landerd campagne gaan voeren. We hebben een leuke gevarieerde lijst waar zowel Uden als Landerd in vertegenwoordigd zullen zijn. Ik wil heel graag terugkomen als wethouder, ik voel me echt een vertegenwoordiger van de inwoners. Het is voor mij een eer om dit te mogen doen. De aanleiding voor mij om dit te doen is om iets te betekenen voor de gemeente. We hebben deze periode hard gewerkt op de achtergrond, maar nog lang niet alles is nu al tastbaar. Dus ik wil er graag bij zijn als dat fysiek ontwikkeld wordt.”

Cv Franko
Franko is op 23 december 1969 geboren in Erp. 3 jaar later verhuist het gezin naar Zijtaart. Zijn vader is dan werkzaam in de bouw. Franko heeft twee jongere zussen. In 1985 verhuist het gezin naar Volkel waar zijn vader een varkensbedrijf heeft gekocht.

Meer berichten