<p>Het briljanten paar. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Het briljanten paar. (foto: Henk Lunenburg)

Toon en Lies uit Uden vieren 65-jarig huwelijk

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Toon en Lies van Uden-van Roosmalen waren op 8 augustus 65 jaar getrouwd. 

door Henk Lunenburg

Toon en Lies zijn 90 jaar geleden geboren in Zeeland, beide gezinnen telden negen kinderen en woonden op een boerderij. Tot hun huwelijk werkte Toon thuis op de boerderij, daarna werkte hij in de wegenbouw. Lies was het oudste kind en hielp na de lagere school mee in de huishouding, ze volgde nog wel een naaicursus. Tijd voor hobby’s hadden ze niet. De naaicursus van Lies kwam na hun huwelijk goed van pas, voor hun kinderen heeft ze veel kleding zelf gemaakt.

Op de vraag waar ze elkaar hebben leren kennen geven ze allebei geen antwoord. Als iemand aan Toon vraagt: “Hoe bende oan mekaar gekomme?” antwoordt hij altijd: “Me bei mèn hand tegelijk.” Op 8 augustus 1956 trouwden ze voor de wet en op 21 augustus vond de kerkelijke inzegening plaats. Ze gingen in Nistelrode wonen. Daar zijn hun vier kinderen geboren, drie meisjes en een jongen. Samen zorgden die voor dertien kleinkinderen, en er zijn twee achterkleinkinderen op komst.

Drie keer namen ze deel aan een georganiseerde fietsvakantie, in België, Duitsland en Oostenrijk. Daar fietsten ze dagelijks 50 km. In Friesland hebben ze in vier dagen tijd de Elfstedentocht gefietst. Twee keer kreeg Toon een onderscheiding van het FNV, de eerste als hij 25 jaar lid is en daarna bij het 40e jaar. Als hun kinderen het huis hebben verlaten, verhuizen Toon en Lies naar Uden, daar wonen ze al 26 jaar met veel plezier. Zoon Walter was in 2015 de 50e prins van de Knoerissen, nu is hij opper bij de Knoerissen. Fietsen en autorijden gaat nog prima en twee keer in de week spelen ze jeu de boules bij Plop. Thuis spelen ze graag Rummikub en hun favoriete televisieprogramma is De Slimste Mens, in het bijzonder om Maarten van Rossem. Binnenkort wordt het feest gevierd in dezelfde gelegenheid als waar ze 65 jaar geleden hun huwelijksfeest vierden. Het levensmotto van Toon en Lies is: ‘zo doorgaan zolang het mogelijk is!’

Meer berichten