<p>De hele familie op het feest 17 september. (foto: Frans Geenevasen)</p>

De hele familie op het feest 17 september. (foto: Frans Geenevasen)

IN GESPREK MET

‘Straks zitten we in de kantine aan de andere kant van de bar’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | De familie van de Burgt beheert al ruim 50 jaar de kantine van UDI’19, uit liefde voor voetbalclub. Op 17 september werd deze mijlpaal gevierd, maar tegelijkertijd was het ook een afscheidsfeestje.

door Henk Lunenburg

Hoe is jullie vader Jan met UDI’19 in contact gekomen?
“Onze pa had samen met ons moeder Nellie een winkel vlakbij het sportpark. Ons gezin bestond uit tien kinderen, Harry was de oudste en Wilma de jongste. Pa was 60 jaar toen de winkel daar weg moest. Hij was nog goed gezond en wilde graag iets anders gaan doen. Tijdens de bouw van het nieuwe clubhuis van UDI’19 aan de Parklaan was hij daar vaak aanwezig om koffie te zetten voor de vrijwilligers die aan het werken waren. Het bestuur zocht iemand die in het clubhuis af en toe een biertje wilde tappen, ons pa heeft daar direct op gereageerd. Bij de opening van het clubhuis in 1970 startte hij als beheerder van de kantine.”

Deed hij dat helemaal alleen?
“Ons pa was heel precies in zijn werk, hij nam de centjes altijd mee naar huis en telde het na tot het klopte. De sluitingstijd nam hij niet zo nauw, hij tapte door tot de laatste klant naar huis ging. Een aantal kinderen hielp hem met de werkzaamheden in de kantine. Wilma mocht vanaf haar 14e helpen met glazen spoelen. In 1980 werd het hem fysiek te zwaar en nam zoon Tonny het in het weekend over. Toen pa definitief stopte, kreeg hij een mooi afscheid van UDI’19 en hij werd in 1987 benoemd tot erelid. Hij ging vaak naar thuiswedstrijden kijken.”

Wanneer nam Tonny het over?
“Heel even heeft iemand anders het overgenomen. In 1982 werd Tonny officieel kantinebeheerder samen met zijn vrouw Francien. Ook zij kregen hulp van broers en zussen en van Thea, Frits, Anneke, Peter, Phily en vele anderen. Maar dat was ook hard nodig omdat het steeds drukker werd en de regels steeds strenger. Tonny behaalde zijn diploma café bedrijf en de medewerkers leerden alles over hygiëne. In de 22 jaar dat hij beheerder was heeft hij in de kantine heel veel biertjes getapt, jubileums en promoties gevierd en heel veel lol gehad. In 2004 werden Tonny en Francien geëerd met een receptie en namen ze afscheid van het clubhuis.”

Het bestuur was van mening dat Wilma een geschikte opvolger zou zijn.
Wilma: ”Ja veel tijd om na te denken had ik niet nodig, ik wist wat mij te wachten stond en deed het graag. In de loop der jaren werd de kantine steeds groter en de werkzaamheden meer. De kantine is 7 dagen in de week open, dat betekent dat er wekelijks schema’s gemaakt moeten worden om alles in goede banen te leiden. Verschillende van ons hebben zelf gevoetbald, een bestuursfunctie gehad of zijn trainer geweest bij UDI. Elke avond vinden hier trainingen plaats, sommige blijven nog wel even plakken voor een praatje en een drankje of ze kijken gezamenlijk op tv naar een voetbalwedstrijd. Bijna elk weekend passeren hier gemiddeld 10.000 mensen de toegangspoort, om te voetballen of als toeschouwer. “

In 2011 vierden jullie 40 jaar kantinebeheer door de familie van de Burgt.
Tonny: “Ja dat hebben we groots gevierd met een voetbalwedstrijd tussen Burgtboy’s tegen UDI 5 en daarna een feestje. We wilden geen cadeaus maar graag een goed doel steunen. We vroegen om eventuele giften in een enveloppe te doen voor het project ‘Kind in beeld’ van het ziekenhuis Bernhoven. Hierdoor kregen ouders de mogelijkheid om hun opgenomen baby 24 uur per dag via internet live te kunnen zien. We zijn blij dat dit project mede dankzij onze bijdrage gelukt is.”

Hoe kwam het familievoetbaltoernooi op Hemelvaartsdag tot stand?
“Op het feest van 40 jaar kantinebeheer beloofden wij elk jaar een familievoetbaltoernooi te organiseren. UDI-families mogen zelf een team samenstellen die dan op een sportieve en gezellige manier uitmaken wie zich één jaar lang de beste voetbalfamilie mag noemen en de wisselbeker in ontvangst mag nemen. De organisatie van de eerste editie in 2012 was in handen van Tonny, Leo, Danny, Billy en Ischa van de Burgt.”

Afgelopen 17 september was er wederom groot feest in de kantine van UDI’19.
Wilma: “Op deze avond vierden we een gezellig feest ter gelegenheid van 50 jaar kantinebeheer door familie van de Burgt. Maar eigenlijk had het ook ons afscheidsfeest moeten zijn. Ik had aan het bestuur vertelt dat ik na 17 jaar kantinebeheer met ingang van 30 juni 2021 wilde stoppen. Ik wilde graag mijn tijd anders gaan invullen. In de volgende generatie van familie van den Burgt is geen opvolger gevonden. Op verzoek van het bestuur ga ik, de andere familieleden en de vrijwilligers nog één jaar door, omdat ze nog geen opvolger hebben gevonden. Ik ben nu 67 en tijdens de lockdown genoot ik van de vrije avonden thuis en merkte ik dat ik minder vaak moe was. Naast het beheer van de kantine draai ik ook elke week vijftig trommels wasgoed van alle teams. Dat moet je niet onderschatten. Ik ben hier gemiddeld 50 à 60 uur per week. Ook de vrijwilligers, die ons altijd hebben geholpen stoppen samen met ons op 30 juni 2022. Het zoeken naar opvolgers zal geen gemakkelijke zaak worden voor het bestuur van UDI’19.”

Blijven jullie na het afscheid verbonden met UDI’19?
“We blijven allemaal lid van UDI’19 en zullen regelmatig hier terug komen, maar wel op een andere manier. We zullen er allemaal aan moeten wennen dat ons leven anders wordt, niet meer volgens een schema die onze dag indeelt, maar zelf onze dag invullen. Twee klein- en de twee achterkleinkinderen voetballen op dit moment bij UDI, daar zullen we zeker regelmatig naar komen kijken. Ook andere wedstrijden willen we graag zien, om daarna bij te kletsen in de kantine vanaf de andere kant van de bar. In de afgelopen 50 jaar gingen we bijna nooit bij elkaar op visite omdat we elkaar toch bij UDI zagen, dat zal nu misschien veranderen. We zijn een hechte familie van een sterk geslacht. Als wij volgend jaar op 14 april nog alle tien in leven zijn, zijn we samen 750 jaar. Dat is weer een reden voor een feestje.

UDI’19
UDI’19 (Uitspanning Door Inspanning) is opgericht in 1919. De wedstrijden werden gespeeld op het terrein achter café Sportcentrum van Lis en Martien vd Broek aan de Prior van Milstraat. Dit café was ook jarenlang het clubhuis van de vereniging. Als UDI’19 in 1956 de wedstrijden in het gemeentelijk Sportpark gaan spelen, blijft het clubhuis in het café. In september 1961 wordt het nieuwe stadion (waar nu de atletiekbaan is) in gebruik genomen. Vanaf eind jaren 60 worden de wedstrijden gespeeld op de velden aan de Parklaan. In 1968 starten vrijwilligers met de bouw van het clubhuis.

Meer berichten