<p>Marc in de brandweerkazerne. (foto: Henk Lunenburg)</p>

Marc in de brandweerkazerne. (foto: Henk Lunenburg)

Marc Lourenssen stopt na 41 jaar bij brandweer Uden

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Tijdens de jubileumavond op zaterdag 9 oktober, neemt Marc Lourenssen in het bijzijn van zijn gezin, afscheid van de vrijwillige brcrandweer Uden. Hij is dan 2/3 deel van zijn leven brandweerman geweest.

door Henk Lunenburg

Marc is geboren in Volkel aan de Udenseweg op 24 oktober 1959, in een gezin van acht kinderen. Zijn vader had een transportbedrijf. Hij ging naar de St. Jozef basisschool in Volkel. Na de basisschool leerde hij voor machinebankwerker op de LTS, maar ging werken bij de bandenhandel in de Reek. Hierna werkte hij 2 jaar bij De Meeuw en begon in 1980 op de productieafdeling bij Philips Uden. In november 1980 leerde hij Antoinette kennen op een bijzondere manier. “Ik speelde zwarte Piet bij Bea, een zus van Antoinette”, vertelt Marc. “Toen ik van zwart naar wit was veranderd, nodigde ik Antoinette uit om met me mee te gaan naar de jaarlijkse feestavond bij Philips. Dat was het begin van onze relatie.” In 1985 trouwden ze in Oss en kregen twee kinderen: Lisa en Nick.

Brandweer
Bij Philips Uden zagen ze in hem een brandweerman en dat is hij daar ook geworden. “Na 2 jaar werd ik overgeplaatst naar Philips Oss en was ook daar actief bij de brandweer. Naast de werkzaamheden op het terrein van Philips Oss assisteerden we ook bij branden buiten de poorten, zoals de brand bij Desso en op een woonwagenkamp.” In 1985 solliciteert Marc op een advertentie van de Udense brandweer en hij werd aangenomen. Twintig jaar was hij bij de twee brandweerkorpsen. In januari 2007 ging hij werken in de buitendienst van de gemeente Uden. “Ik heb alle basiscursussen doorlopen en mag in alle voertuigen rijden en ze bedienen. In de tijd dat ik bij de Regio Brandweer in Uden zat, rukten we vaak uit naar grote branden en zware ongevallen buiten Uden. De aantal keren dat ik met de brandweer ben uitgerukt, zijn niet te tellen. Meestal was het voor een brand, een ongeval, stormschade of het redden van een dier. De brand in 1998 van Hout-Brox in het centrum van Uden staat me nog helemaal bij omdat het daar uitzonderlijk heet was.”

Hobby
Voor Marc was werken bij de brandweer geen werk maar het was zijn hobby. “Daar dachten ze thuis wel anders over. Bij elke oproep was ik direct weg, ongeacht wanneer het was. Daarom ging ik vaak niet mee als er feestjes of etentjes buiten de deur gevierd werden.” Zijn afscheid bij de brandweer is een jaar opgeschoven omdat in verband met corona geen afscheidsfeest gehouden kon worden. Na een keuring mocht hij één jaar langer bij de brandweer blijven. Hierdoor was Marc bij de laatste keer uitrukken vanuit de oude kazerne én bij de eerste keer vanuit de nieuwe kazerne. Grote veranderingen verwacht hij niet, behalve dat hij niet meer plotseling weg geroepen zal worden en vaker kan genieten van een feestje en uitstapje. “Ik blijf gewoon werken bij de buitendienst van de gemeente Uden en in mijn eigen bedrijf: schoorsteenvegen en ramen wassen. Al 42 jaar maak ik mooie tour tochten op de motor. Graag wil ik met mijn vriend, ex-brandweerman Mari van de Anker, nog naar Polen en naar Ierland op de motor. Lisa heeft bijna haar motorrijbewijs, misschien gaan we samen tochtjes maken.”

Meer berichten