<p>Jasper en Marc wanneer ze de 2300 mijl hebben bereikt.</p>

Jasper en Marc wanneer ze de 2300 mijl hebben bereikt.

Een trail van meer dan 4000 kilometer: ‘Meerdere keren per dag een wauw-moment’

  •   keer gelezen   Human Interest

UDEN | Meer dan 4000 kilometer wandelen. Velen zullen moeten zuchten bij het idee alleen al, maar Marc van den Elzen (23) uit Uden en Jasper Litjens (26) uit Volkel deden het én zouden het zo weer doen. Afgelopen jaar liepen de twee goede vrienden de Pacific Crest Trail, een hiking trail die van de Mexicaanse grens naar Canadese grens loopt over 4270 kilometer.

door Temmie van Uden

“Of we echte wandelaars zijn? Ehm... nee”, lacht Marc als we vragen naar het besluit om aan dit grootse avontuur te gaan beginnen. “We hadden teveel bier op toen Jasper het idee opperde. Dan lijkt natuurlijk alles een goed idee, maar de dag erna hadden we het er nog eens in nuchtere toestand over en vonden we het nog steeds een goed plan. We hebben het meteen in gang gezet.” Na een jaar uitstel door corona en met maar een paar dagen aan wandelvoorbereiding in Nederland vlogen ze in maart dit jaar richting Amerika, Californië. 

Wauw-moment
Het Pacific Crest Trail loopt langs de hoogste delen van de Sierra Nevada en de Cascade Range. “We startten bij een soort monument met informatie over de trail daarop”, vertelt Jasper. “We hadden natuurlijk niet veel kilometers gemaakt in Nederland, dus we zijn de eerste dag begonnen met zo’n 12 kilometer. Al snel kwamen we in het wandelritme en op een gegeven moment liepen we wel zo’n 50 kilometer per dag. Aan het begin hadden we heel veel spierpijn, maar je lichaam went er snel aan.” Omdat de trail zich altijd ver boven het zeeniveau bevindt, om precies te zijn zeventien keer de Mount Everest van zeeniveau naar de top en weer terug naar zeeniveau, viel het niet altijd mee. “We hebben over het algemeen goede weersomstandigheden gehad”, zegt Marc. “Het is wel heel heet geweest, met dagen boven 40 graden. Maar we hebben bijvoorbeeld ook in een sneeuwstorm gelopen. Dat is het prachtige van deze tocht: het ene moment loop je in een droog klimaat met veel zand, dan loop je een dag op een vlakte met alleen maar dennenbomen, en dan kom je weer in hele koude weersomstandigheden terecht. Elke dag is anders, en elke dag heb je wel meerdere keren een ‘wauw-moment’.”

Wederzijds respect
Marc en Jasper kampeerden veel, en brachten soms zelfs hun nachten in de open lucht door. Jasper: “Slapen onder de sterrenhemel midden in de woestijn, dat was zo gaaf! Maar we hebben ook wel eens met zeven hikers in één hotelkamer geslapen, waarbij het zo krap was dat ik in een kast moest liggen. Ook waren er ontzettend veel lieve mensen, de zogenoemde Trail Angels, die de hikers helpen met een slaapplaats of met eten.” Ze ontmoetten er veel mensen waarmee ze een hele goede band opbouwden. “Zowel jong als oud. Er is wederzijds respect omdat je dezelfde uitdaging aangaat. We zijn zelfs mensen van 80 jaar tegengekomen die de hele trail gelopen hebben!”

Aftellen
Na 149 dagen, zo’n 5 maanden, zetten de twee hun laatste stap van de trail. “De laatste paar dagen ben je alleen maar aan het aftellen”, beschrijft Jasper. “Daar werden we wel echt wat depri van. Toen we Canada bereikten heb ik wel even gejankt, ik kon bijna niet geloven dat we het gedaan hadden en dat het was gelukt. Een fantastisch avontuur. We zouden het zo nog een keer doen.”

Meer berichten